Bănci și Asigurări

IFN-urile au făcut un profit de peste 664 mil. lei în 2017

IFN-urile au făcut un profit de peste 664 mil. lei în 2017

Autor: Anelis Baciu

21.06.2018, 00:07 731

Instituţiile financiare non-bancare (IFN-uri) din piaţa locală au înregistrat în 2017 un profit agregat de 664,4 mil. lei, în scădere cu 11% faţă de anul precedent, potrivit BNR. Două treimi din numărul total al IFN-urilor au înregistrat profit.

Cea mai mare parte a profitului a fost concentrată la nivelul IFN-urilor din Registrul special, adică cele mai mari IFN-uri după valoarea portofo­liului de finanţări. În Registrul special sunt înscrise 66 de entităţi, în timp ce în Registrul general figurează 152 de IFN-uri. Cele 66 de IFN-uri din Re­gis­trul special au raportat anul trecut un profit de circa 574 milioane de lei, adi­că 86% din totalul câştigului la nivelul pie­ţei. Aceste IFN-uri şi-au majorat cu 25% câştigul anul trecut. Printre IFN-uri­le care se regăsesc în Registrul spe­­cial se numără companiile mari de lea­sing financiar precum UniCredit Lea­sing, Impuls Leasing, BCR Lea­sing, Idea Leasing etc., dar şi companii de credite de consum precum Pro­vident, Zaplo, Viva Credit etc.

IFN-urile au devenit în ultima perioadă un jucător tot mai activ în special pe zona creditelor pentru populaţie. Finanţările acordate de IFN-uri populaţiei au crescut cu peste 25% anul trecut, iar soldul acestora a trecut de 6,3 mld. lei la finalul lunii martie 2018. Cumulat, luând în calcul şi segmentul companiilor, finanţările IFN-urilor au depăşit 26 mld. lei, adică peste 11% din totalul împru­mutu­rilor din economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO