Bănci și Asigurări

Ilie Carabulea, fostul proprietar al Băncii Carpatica, cere 40 mil.lei pentru acţiunile răscumpărate de Patria Bank în urma fuziunii

Ilie Carabulea, fostul proprietar al Băncii Carpatica,...

Autor: Roxana Rosu

09.08.2017, 10:39 529

Ilie Carabulea, fostul proprietar al Banca Carpatica, solicită plata a 40,6 milioane lei reprezentând preţul acţiunilor răscumpărate de Patria Bank în urma fuziunii cu Banca Carpatica, plus dobânda aferentă, dar reprezentanţii băncii spun că suma nu respectă prevederile legale, iar plata acţiunilor răscumpărate nu este încă scadentă.

”Patria Bank SA doreşte să informeze investitorii şi acţionarii cu privire la faptul că obligaţia de plată a sumelor de bani aferente acţiunilor care au făcut obiectul cererilor de retragere ca urmare a fuziunii dintre Banca Comerciala Carpatica SA şi Patria Bank SA nu este scadentă încă, aspect care va fi invederat împreună cu toate argumentele legale instanţei competente”, se arată într-un anunţ publicat de Patria Bank la BVB.

Potrivit procedurii de retragere stabilită înainte de fuziune, obligaţia de rascumparare este conditionata de indeplinirea unor cerinte legale, inclusiv implementarea fuziunii si aprobarea prealabila a BNR cu privire la operatiunea de rascumparare.

”Conditiile care afecteaza obligatia de plata a pretului nu sunt indeplinite integral pana in prezent si, ca atare, obligatia de plata a pretului nu este exigibila”, spune Patria Bank.

In plus, banca susţine că suma solicitata de Ilie Carabulea prin ordonanta de plata nu este determinata in conformitate cu prevederile legale, fiind raportata la valoarea nominala a actiunilor, nu la pretul de retragere stabilit de un expert independent.

Patria Bank este banca rezultată în urma fuziunii dintre Banca Carpatica şi Patria Bank. În spatele băncii se află fondul de investiţii Axxess Capital, condus de Horia Manda. Omul de afaceri Ilie Carabulea, cel care deţinea Banca Carpatica, mai are 10,81% din acţiuni, conform raportării de pe bursă.

Patria Bank a înregistrat în primul trimestru din acest an o pierdere de 9,7 mil. lei, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Fosta Bancă Carpatica avea la finalul lunii martie un stoc de credite în valoare de 560 mil. lei, în scădere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Banca pune reducerea stocului de credite pe seama pregătirii fuziunii cu Patria Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO