Bănci și Asigurări

Ilie Şerbănescu: România e ţintuită de modelul consumerist, orice creştere economică duce la criză

Ilie Şerbănescu: România e ţintuită de modelul consumerist, orice creştere economică duce la criză

Autor: Liviu Chiru

24.11.2010, 13:02 117

Modelul economic bazat pe consum, care a permis creşterileeconomice rapide din anii trecuţi, ţintuieşte acum România, spuneanalistul economic Ilie Şerbănescu.

"Băncile au fost ca o placă turnantă, au adus bani din străinătateşi i-au dat la oameni care nu au ştiut ce va veni, că trebuie sădea banii înapoi. Dar totul s-a îndreptat spre consum şi a ţintuitRomânia într-un model economic din care nu poate ieşi. Pe acestmodel economic, orice creştere provoacă criză. Sigur că trebuieinvestiţii străine, dar dacă se vor duce tot în mall-uri, nu vădcum ieşim", a spus Şerbănescu la un seminar organizat la BNR. Elsubliniază că datoria externă a fost creată de bănci şi companiiprivate, dar care au preponderent acţionariat străin. În 2009,statul a fost nevoit să se împrumute pentru a susţine cursul deschimb, în condiţiile în care o parte din capitalurile private aufost repatriate.

"Într-o ţară în care am mărit salariile cu 80% în trei ani eranevoie de o amputare. Dar creditele au crescut cu 80% în fiecarean, nu în trei ani. Şi mă întreb unde este participarea celorvinovaţi de acest lucru la factura crizei. Eu zic ca prin curs(menţinut stabil - n. red.) ei sunt apăraţi de această chestiune",apreciază Şerbănescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO