Bănci și Asigurări

Imobiliarele au făcut un salt de 700 mil. lei în octombrie. Creditele de consum, plus 200 mil. lei

Imobiliarele au făcut un salt de 700 mil. lei în...

Autor: Liviu Popescu

27.11.2014, 00:07 274

Creditele de consum acordate în lei însumau 23,8 miliarde de lei la sfârşitul lunii octombrie, fiind în creştere cu aproape 3%, respectiv 600 milioane lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ cu luna septembrie, stocul acestor finanţări a înregistrat o creştere de 200 mil. lei, potrivit BNR.

Totodată, creditele în lei acordate pentru achiziţia de locuinţe au crescut într-un ritm mai rapid comparativ cu lunile anterioare. La finele lunii octombrie, creditele imobiliare în lei au ajuns la 8,2 mld. lei, de trei ori peste stocul din perioada similară a anului trecut. Dinamica lunară a fost de 9% sau echivalentul a 660 mil. lei. Anterior, creşterile lunare depăşeau cu puţin pragul de o jumătate de miliard de lei.

„Pe segmentul creditelor imobiliare, programul Prima casă a mers foarte bine. Vorbind de cifrele pe sold, creşterea este mai lentă la creditele de consum pentru că rambursările sunt mari. Creditele de consum sunt acordate pe cinci ani şi atunci rambursările anuale sunt undeva la 15% din sold. Ipotecarele sunt pe termen lung şi atunci ratele din primii ani conţin în principal dobândă şi doar o mică parte este descreştere de sold”, afirmă Gabriel Creţu, managing partner al Adwisers, companie cu activităţi în brokerajul de credite. Creţu afirmă că segmentul creditului ipotecar este dominat de programul Prima casă, dovadă că fondurile guvernamentale s-au epuizat destul de repede şi că într-adevăr se simte o revigorare faţă de anul trecut în ceea ce priveşte cererea clienţilor.

Analiştii se aşteaptă ca dinamica cre­ditelor ipotecare să se menţină, cu sprijinul programului Prima casă, având în vedere că după epuizarea întregii limite de 500 mil. lei transferată de la ANL în septembrie-octombrie, guvernul a alocat suplimentar garanţii de 400 mil. lei până la sfârşitul anului. Aceste credite sunt acordate exclusiv în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO