Bănci și Asigurări

Imobiliarele în lei au accelerat pe final de an: băncile au vândut 6.000 de credite în octombrie şi noiembrie. Creditele de consum scad din nou

Imobiliarele în lei au accelerat pe final de an:...

Autor: Ciprian Botea

07.01.2015, 20:00 249
Băncile aveau la finalul lunii noiembrie un stoc de credite în lei acordate pentru achiziţia de locuinţe de 8,8 miliarde de lei (echivalentul a 2 mld. euro), de circa trei ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit BNR.
 
Volumul de credite a crescut de cinci ori în ultimii doi ani ca efect al scăderii dobânzilor şi al trecerii pro­gramului Prima casă (motorul credi­tului ipotecar în perioada de criză) exclusiv la varianta în lei.
 
„Anul trecut am observat o schimbare dramatică faţă de 2012 şi 2013. Peste 80% din creditele noi acordate prin intermediul nostru anul trecut au fost în lei. Principala influenţă a fost scăderea dobânzii Robor pentru că băncile şi-au menţinut marjele. Au fost şi oferte foarte bune cu dobândă fixă, care le-au permis clienţilor să scape şi de grija fluctuaţiei dobânzii şi de cea a fluctuaţiei cursului“, afirmă Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului Alliance Finance.
 
Doar pe parcursul lunii noiembrie, stocul creditelor imobiliare în lei a crescut cu 600 milioane de lei, respectiv echiva­lentul a circa 3.000 de credite.
 
Creşterea stocului de credite reflectă îndeaproape vânzările noi în condiţiile în care sunt acordate pe termen lung, iar rambursările sunt nesemnificative. Spre exemplu, creşterea medie lunară era de circa 2.000 de credite în prima jumătate a anului trecut.
 
Creditarea în lei a fost susţinută de scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară. Dobânda Robor la 3 luni, referinţa pentru costul creditelor în lei, a ajuns în prezent la un minim de 1,7% pe an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO