Bănci și Asigurări

Impactul deciziei-surpriză a BCE: Credite mai ieftine şi costuri de finanţare mai mici pentru stat

Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank: Ultimul val de măsuri stimulative ale BCE a ajutat titlurile de stat româneşti să sta­bilească noi re­corduri, ran­da­mentul popu­­larului instrument cu scadenţa peste 9 ani coborând la 4%, şi se poate presupune că se creează spaţiu suplimentar pentru stimul monetar în România.

Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank: Ultimul val de măsuri stimulative ale BCE a ajutat titlurile de stat româneşti să sta­bilească noi re­corduri, ran­da­mentul popu­­larului instrument cu scadenţa peste 9 ani coborând la 4%, şi se poate presupune că se creează spaţiu suplimentar pentru stimul monetar în România.

Autor: Ciprian Botea

08.09.2014, 00:04 152
Decizia surprinzătoare a Băncii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobânda-cheie la euro la un minim istoric de 0,05% pe an ar putea reduce presiunea asupra celor câteva sute de români cu credite în euro, datorită scăderii ratelor de dobândă şi aprecierii leului în faţa monedei unice.

Un impact pozitiv se resimte deja asupra cos­turilor la care se împrumută statul român.

„Decizia BCE a surprins pieţele şi a avut un impact imediat asupra evoluţiei monedei unice şi asupra dobânzilor din piaţa inter­bancară. Euribor la 3 luni a scăzut cu 0,1  puncte procentuale, ceea ce va afecta în mod direct dobânzile pentru creditele şi depozi­tele denominate în euro. Implicaţiile asupra cursului de schimb euro/leu şi a dobânzilor din piaţa locală au fost limitate, dar ajută la crearea unei zone de confort pentru rela­xa­rea politicii monetare de către BNR“, consi­deră Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac.

Indicatorul Euribor la 3 luni, folosit ca referinţă pentru creditele în euro acordate de băncile locale, se află deja la un minim de 0,1% pe an, astfel că mişcarea în jos va fi limitată. Totuşi, având în vedere nivelurile joase la care se află doânzile la credite, chiar şi o mişcară aparent nesemnificativă de 0,1 puncte procentuale poate avea un impact vizibil asupra ratelor lunare. Dobânzile la creditele ipotecare în euro pornesc de la 5% pe an, nivel la care o diminuare a costului cu 0,1 puncte procentuale înseamnă o scădere a ratei lunare cu circa 5 euro (22 de lei).

Impactul asupra ratelor de dobândă se va simţi pe măsură ce băncile vor actualiza indicii pe baza cărora calculează costul creditelor. De regulă, indicii sunt actualizaţi o dată la trei luni, iar următorul val de ajustare este programat pentru finalul lunii septembrie. Un impact imediat al măsurilor BCE a putut fi observat în costul titlurilor de stat.

„Ultimul val de măsuri stimulative ale BCE a ajutat titlurile de stat româneşti să stabilească noi recorduri, randamentul popu­­larului instrument cu scadenţa peste 9 ani coborând la 4%, şi se poate presupune că se creează spaţiu suplimentar pentru stimul monetar în România. Totuşi, spaţiul creat pare mai redus faţă de cel generat de măsurile anunţate în iunie, iar noi oricum ne aşteptam ca Banca Naţională să reducă rata de politică monetară în cadrul şedinţei de la finalul lunii septem­brie“, notează Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Dobânda-cheie a BNR se află la 3,25% pe an, ultima reducere de un sfert de punct procentual fiind operată în luna august. Următoarea şedinţă este programată pentru finalul acestei luni.

Muscalu se aşteaptă ca BNR să nu reducă odată cu dobânda-cheie şi dobânda facilităţii de depozit (dobânda bonificată pentru sumele depuse pe o zi de bănci la BNR), astfel că scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară ar putea fi influenţată mai degrabă de nivelul lichidităţii, influenţat de operaţiunile Ministerului Finanţelor, decât de decizia de politică monetară a băncii centrale. Scăderea dobânzilor interbancare va duce la ieftinirea creditelor în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO