Bănci și Asigurări

Imprumuturile in valuta ale Finantelor pot ajuta leul. Cum comentati?

26.07.2009, 19:23 20

Cele 1,7 miliarde de euro atrase luna aceasta de Ministerul Finantelor prin imprumuturile luate de la bancile locale si de la Comisia Europeana vor intra in contul sau de la BNR, ceea ce se va reflecta intr-o crestere a rezervelor valutare si intr-o capacitate mai mare de protejare a cursului leu/euro de fluctuatii brutale.

Cand Finantele vor face cheltuieli, valuta imprumutata va fi schimbata in lei tot de BNR, intrucat Trezoreria nu poate derula operatiuni valutare direct cu bancile comerciale.

Practic, valuta va ramane tot la BNR, in rezerva valutara. Sumele imprumutate de stat au astfel un efect de majorare a rezervei BNR, care va avea mai mult spatiu de manevra pentru apararea cursului. In schimb, in functie de cum cheltuie Finantele leii pe care ii obtin de la BNR, ar putea aparea presiuni de depreciere a cursului.

"Imprumutul statului nu are un efect direct in piata. Avem totusi un efect de intarire a rezervelor valutare. BNR poate utiliza aceste sume daca doreste sa apere cursul", spune Dorin Badea, seful trezoreriei UniCredit Tiriac Bank.

In cadrul acordului de imprumut semnat cu FMI si UE, BNR s-a angajat sa mentina scaderea rezervelor valutare anul acesta in limita a cel mult 9 mld. euro, fata de un nivel de 25,5 mld. euro la sfarsitul anului trecut.

Rezerva se ridica la 26,8 mld. euro in iunie, in conditiile in care in mai a intrat si prima transa de 5 mld. euro de la FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO