Bănci și Asigurări

Impuls Leasing are in plan sa dea finantari de 100 mil. euro anul acesta

Impuls Leasing are in plan sa dea finantari de 100 mil. euro anul acesta
29.03.2010, 00:00 139

Impuls Leasing, una din primele zece companii din piata deleasing financiar, se asteapta sa finanteze anul acesta bunuri invaloare de 100 de milioane de euro, in crestere cu aproape 20% fatade 2009.

Anul trecut valoarea masinilor si a echipamentelor finantate decompanie s-a redus cu 60%, pana la 84,2 milioane de euro, intreagapiata de leasing fiind puternic lovita de criza.

"Daca ar fi sa tragem o concluzie dupa primele doua luni dinacest an, planul nostru pentru 2010 nu este realizabil. Dar maastept ca piata sa plece din loc la un moment dat, pentru ca existaoameni si firme care trebuie sa isi schimbe masinile, dar si pentruca s-a restrans competitia pe piata de leasing si atunci e normalca cei ramasi sa prinda mai mult", afirma Razvan Diaconescu,directorul general al companiei Impuls Leasing.

Finantarile pentru autovehicule au reprezentat anul trecut 90%din portofoliul companiei, restul de finantari fiind acordatepentru achizitia de echipamente. "In continuare ne vom baza tot peautoturisme, chiar daca piata scade, dar si pe camioane, unde amobservat ca a inceput sa apara cerere. Pe echipamente nu preaexista cerere, iar pe real estate nu facem nimic deoarece nu avemcum sa stim cu siguranta care sunt preturile din aceastapiata."

Intra pe credite pentru fonduri europene

In urmatoarea luna compania intentioneaza sa lanseze un produsde creditare pentru cofinantarea proiectelor realizate din fondurieuropene in agricultura.

"Exista o adevarata pasiune in piata pentru fondurilestructurale, din acest motiv multi antreprenori nu ajung laleasing. Vrem sa dezvoltam un produs de creditare pentruagricultura. Tinta noastra este sa il lansam, nu-mi dau seama catde mare este aceasta piata", explica Diaconescu.

El spune ca daca inainte de criza un client trebuia sa aratedoar "bine" pentru a primi o finantare, acum calificativul acrescut la "extraordinar", astfel incat creditorul sa fie sigur canu se va confrunta cu inca un caz de insolventa.

"Acum un client trebuie sa arate extraordinar ca sa il finantam,pentru ca premisa este ca economia merge foarte prost. Inaintetrebuia sa arate doar bine."

Recuperarile vor continua la fel ca in 2009

Seful Impuls Leasing se asteapta ca anul acesta ritmulrecuperarilor de masini de la clientii rau-platnici sa continue lacote la fel de inalte ca anul trecut, cand firmele de leasing aurecuperat peste 15.000 de autovehicule si echipamente.

"Companiile care au inceput mai tarziu recuperarile vor mai aveade lucru anul acesta. Noi cred ca vom incepe sa descrestem, amterminat cu curatarea portofoliului, desi aici depinde si de cum vaevolua criza, pentru ca ar putea sa apara noi clientirau-platnici."

In 2009 Impuls Leasing a vandut 1.200 de masini recuperate de laclienti care nu si-au mai putut plati ratele, iar in prezent maiare pe stoc 1.000 de autovehicule. In parcurile auto din intreagatara exista acum mii de masini, camioane si diverse echipamente, inspecial de constructii, pe care firmele de leasing incearca sa lerevanda.

"Piata locala ar putea absorbi aceste masini, dar totul depindede pret. In Romania nu gasesti clienti pentru flote, iarstrainatatea este singurul debuseu."

Impuls Leasing este controlata de entitati din grupul austriacRaiffeisen, care mai detine pe piata locala compania RaiffeisenLeasing.

O piata la pamant

Piata de leasing este cel mai afectat sector al economiei, cu oscadere de 72% anul trecut, dupa ce pana in 2008 a inregistratcresteri anuale de 40-60%.

Firmele de leasing au inregistrat anul trecut scaderi dramaticeale afacerilor, de pana la 90%, iar aproximativ 20 de firme micisi-au incetat activitatea.

Finantarile pentru achizitia de autovehicule au scazut anultrecut cu 75%, pana la 839,6 milioane de euro, iar cele pentruechipamente s-au redus cu 76%, pana la 261 de milioane de euro. Inacelasi timp, leasingul imobiliar a inregistrat o scadere de 34%,la 232,6 milioane de euro.

Intreaga piata de leasing a totalizat anul trecut 1,3 miliardede euro, fata de 4,8 miliarde de euro in anul 2008, iar cele maioptimiste previziuni pentru acest an indica o crestere de cel multcateva procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO