Bănci și Asigurări

In cautare de venituri, bancherii au ajuns sa taxeze si alimentarea conturilor. Cum comentati?

In cautare de venituri, bancherii au ajuns sa taxeze si alimentarea conturilor. Cum comentati?
23.05.2010, 23:49 152

Listele de comisioane ale bancilor devin tot mai stufoase, pemasura ce bancherii incearca sa gaseasca cai de a contrabalansascaderea veniturilor din creditare, insa cautarea lor a dus laconcluzii greu de inteles: inclusiv depunerea de numerar in contulcurent sau primirea unor sume prin virament ajung sa fietaxate.

"Bancile se afla intr-un moment dificil, pentru ca au nevoie devenituri cat mai multe din cauza cheltuielilor mari cu crediteleneperformante. Ca masura mi se pare insa gresita, denota lipsa decompetitie din sistemul bancar. In multe tari din Europa nu existaasa ceva", comenteaza Laurian Lungu, managing partner la companiade cercetare Macroanalitica.

BCR, cea mai mare banca locala, percepe un comision de 1 leuclientilor atunci cand depun lei in propriul cont curent. Dacadepunerea se face in contul altui client, comisionul pleaca de la 4lei si poate ajunge la 20 de lei. BRD si Raiffeisen, alte douabanci de top, nu taxeaza depunerea de numerar, dar in schimb percepclientilor taxe atunci cand contul curent este alimentat printr-unordin de plata, care nu mai implica insa utilizarea numerarului. Inmulte cazuri, in aceasta categorie se incadreaza si platasalariilor pe card de catre angajator, astfel ca salariatii ajungsa plateasca o taxa de cat ori le sunt virate salariile. "In modnormal, cand se face un transfer, intotdeauna este taxatplatitorul, nu beneficiarul. Toate costurile ar trebui sa fie laplatitor", spune Adrian Apolzan, presedintele Asociatiei de PlatiElectronice din Romania, care reuneste 12 banci. El explica totusipractica de comisionare prin necesitatea bancilor de a recuperainvestitiile facute in retelele teritoriale si in infrastructura deplati. Cum insa pe plan local volumul si valoarea tranzactiilorderulate de clienti sunt inca modeste, costul perceput pe fiecareoperatiune ajunge sa fie mai mare.

Greu de explicat este si tendinta bancilor de a taxapreponderent operatiunile cu lei, in timp ce pentru tranzactiile cuvalute comisioanele sunt mai mici sau chiar inexistente, desi dinpunct de vedere tehnic acestea sunt mai complicat de realizat.Laurian Lungu spune ca prin astfel de politici bancile practicdescurajeaza clientii.

"La depozite, dobanda reala va fi in curand aproape de zero. Oastfel de taxa diminueaza si mai mult randamentul pentru client",exemplifica Lungu. In cazul celor care au rate la credit,comisionul de depunere de numerar ajunge sa le umfle artificialefortul de rambursare si implicit costul creditului.

Descurajarea utilizarii canalului bancar, care asiguratransparenta maxima, loveste si in efortul statului de a scoate lalumina tranzactiile din economia gri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO