Bănci și Asigurări

În lipsa unei scutiri menţionate în Codul fiscal, în cazul dării în plată poate fi aplicat impozitul pe venit

În lipsa unei scutiri menţionate în Codul fiscal, în...

Autor: Liviu Popescu

24.05.2016, 00:05 464

În lipsa unei scutiri expres prevăzute în Codul fiscal şi având în vedere existenţa unui transfer de proprietate asupra unui imobil din patrimoniul debitorului în cel al creditorului, prevederile articolului 111 devin deplin aplicabile, iar debitorul trebuie să achite un impozit la bugetul statului pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.

Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal şi se impozitează în conformitate cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată. „În ceea ce priveşte impozitarea acestei operaţiuni, în speţă sunt aplicabile prevederile articolului 111 din Codul fiscal, conform căruia la transferul dreptului de proprietate asupra imobilului, contribuabilii sau, în prezenta cauză, debitorii care procedează la darea în plată a imobilului ipotecat datorează un impozit calculat la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate“, a explicat pentru ZF Răzvan Graure, partener al firmei Muşat & Asociaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO