Bănci și Asigurări

In loc sa caute clienti pentru credite, bancherii umplu conturile BNR cu echivalentul a 9 mld. euro. Cum comentati?

07.04.2010, 23:06 33

Blocajul creditarii face ca piata sa se inece de atatalichiditate in lei, iar bancherii se simt in sfarsit presati safaca ceva pentru a gasi clienti care sa ia imprumuturi.

Nemaiavand ce face cu banii, bancile au "ingropat" in martieaproape 36 mld. lei (8,75 mld. euro) la BNR, prin facilitatea dedepozit care ar trebui folosita doar ca solutie de urgenta pentrulichiditatile ramase neplasate la sfarsitul unei zile deoperatiuni.

Si au recurs la aceasta solutie chiar daca dobanda oferita debanca centrala a fost de numai 3% pe an luna trecuta, cu exceptiaultimelor doua zile, cand a scazut la 2,5% pe an.

Cererea de bani a Ministerului Finantelor nu mai acopera volumulde cash de care dispun bancile, alimentat si de vanzarile de valutaale strainilor interesati de expuneri pe leu. Ieri, dobanda ROBORla finantarile pe o zi intre banci a scazut sub pragul de 3%.

S-a acumulat astfel o presiune puternica pentru ca bancile sadea din nou credite private. "Pentru bancheri a devenit onecesitate reluarea creditarii, pentru ca daca nu generezi businessnou nu mai poti acoperi costurile si nu te poti dezvolta.Creditarea devine un indicator esential pentru ca trebuie sagenereze venituri din care sa fie acoperit si costul riscului",comenteaza Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit TiriacBank.

In acelasi timp, bancherii tot se plang ca nu exista suficientacerere solvabila pentru credite, iar clientii sunt reticenti saimprumute bani pe fondul incertitudinilor legate de locurile demunca si de venituri. In februarie, bancile au verificat in bazelede date ale BNR cu putin peste 100.000 de potentiali clienti caredoreau credite.

Cererea de credite si-ar putea reveni insa in conditiile in careoamenii vor economisi mai putin din cauza scaderii rapide adobanzilor la depozite. "Bancile vor atrage mai putini bani de laclienti odata cu scaderea dobanzilor. Acesti bani ar putea merge inconsum, iar cresterea consumului va impulsiona creditarea",apreciaza Dragos Cabat, managing partner la Financial View.

In incercarea de a atrage clienti noi, bancherii au reluat dupao pauza de un an ofertele promotionale pentru anumite categorii deproduse. La creditele ipotecare in lei dobanzile anuale efectiveajung chiar si la o singura cifra. De multe ori insa bancilepromoveaza dobanzi nominale foarte scazute, in timp ce costul totalal unui imprumut poate fi dublat de comisioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO