Bănci și Asigurări

În loc să crească, inflaţia scade. Dobânzile la lei vor rămâne jos mai mult timp

În loc să crească, inflaţia scade. Dobânzile la lei...

Autor: Iulian Anghel

12.10.2016, 00:07 1791

În septembrie, inflaţia a fost de -0,6% în ritm anual, în scădere de la -0,2% în august. În aceste condiţii, întărirea politicii monetare de către BNR se amână, ceea ce înseamnă că dobânzile la lei vor rămâne jos pentru mai multă vreme.

Datele de pe septembrie au luat prin surprindere analiştii. Cei de la ING pun inflaţia negativă pe seama volatilităţii preţurilor produselor alimentare. Pe piaţa valutară stabilitatea leului este pusă la încercare de o săptămână încoace.

După ce luni cursul a urcat la 4,51 lei/euro, faţă de 4,44 lei/ eu­ro în urmă cu o săptămână, marţi dimineaţă a coborât la 4,48 lei pentru un euro, cel mai rapid declin din 2015 încoace.

Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING, susţine că mişcarea de scădere a cursului a fost adusă de unele marcări de profit după saltul de săptămâna trecută.

Analiştii spun că s-ar putea să urmeze perioade de volatilitate mai crescută pentru curs, dar care nu ar trebui să sperie companiile şi populaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO