Bănci și Asigurări

In memoriam Emil Bolduş, unul dintre cei mai respectaţi specialişti din asigurări şi fost director general al Generali

In memoriam Emil Bolduş, unul dintre cei mai respectaţi...

Autor: Sorin Pâslaru

07.07.2017, 00:04 702
Emil Bolduş, unul dintre cei mai respectaţi profesionişti ai industriei asigurărilor de după 1990, a încetat din viaţă.

Împreună cu foştii săi colegi de la ADAS, fostul monopol de stat al asigurărilor din România înainte de 1989, Emil Bolduş a fost unul dintre constructorii pieţei de asigurări private din Româ­nia de după 1990. Emil Bolduş a fost director general la Astra Asigurări după 1990, una din societăţile moştenitoare ale ADAS, iar în 1993 a trecut director general la Generala Asigurări, una din primele societăţi private din piaţa de asigurări din România. De altfel, Generala Asigurări avea ca acţionar şi Astra, cu 15%, iar acţio­narul principal era, ca şi acum, grupul Generali din Italia.

A fost directorul companiei, devenită ulterior Generali, până în 2000.

„Atât pentru mine, cât şi pentru foarte mulţi alţi colegi care au avut şansa să lucreze direct cu dumnealui, domnul Bolduş a fost un adevarăt mentor şi un exemplu constant de profesionalism şi de etică. Este liderul alături de care am început să reclădim Generali în Romania, punând mult suflet şi dăruire în construcţia unui colectiv unit şi profesionist. Sincere condoleanţe familiei sale“, a spus Adrian Marin, în prezent director general al Generali.

Emil Bolduş a fost un om de mare deschidere, foarte încurajator cu noile generaţii de oameni care au intrat în sectorul asigurărilor. De asemenea, a fost foarte deschis şi a sprijinit ziariştii la început de drum în asigurări. La ADAS, înainte de 1990, a condus divizia de reasigurări, una dintre cele mai puternice depar­tamente ale companiei, care în acele vremuri era un jucător pe piaţa internaţională de reasigurări, lucrând direct cu mari nume din domeniu precum Swiss Re, Munich Re sau sindicatul Lloyd’s.

Unul dintre oamenii săi din acel departament, Cristian Constantinescu, a devenit în 1993 director general al Ţiriac Asigurări, astăzi Allianz-Ţiriac, fiind de asemenea unul din cei care au construit practic piaţa de asigurări privată din România de după 1990.

Industria asigurărilor este în general destul de închisă, cu specialişti care se formează după cel puţin 10-15 ani de experienţă, fiind o comunitate de profesionişti, iar Emil Bolduş a fost ca un patriarh al acestei comunităţi. Nu era o persoană conflictuală, iar acţiunile sale erau pentru a construi şi pentru a lăsa ceva în urmă. De altfel, a fost şi preşedintele UNSAR, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România, între 1994 şi 1997, asociaţie pe care defapt el însuşi a avut iniţiativa să o înfiinţeze.

 

Emil Bolduş a fost unul dintre constructorii pieţei de asigurări private din România de după 1990.

Emil Bolduş a fost director general la Astra Asigurări după 1990, una din societăţile moştenitoare ale ADAS, iar 1993 a trecut director general la Generala Asigurări, una din primele societăţi private din piaţa de asigurări din România. De altfel, Generala Asigurări avea ca acţionar şi Astra, cu 15%, iar acţionarul principal era, ca şi acum, grupul Generali din Italia

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO