Bănci și Asigurări

În redresare, sub lupa ASF, situaţia financiară s-a înrăutăţit. Carpatica Asig avea nevoie de 200 milioane de euro pentru supravieţuire, de două ori mai mult decât arătau calculele iniţiale

În redresare, sub lupa ASF, situaţia financiară s-a...

Autor: Anelis Baciu

29.07.2016, 00:05 332

Carpatica Asig, a două companie mare de asi­gurări care intră în faliment după Astra Asi­gurări, avea o nevoie de un capital suplimen­tar de circa 900 mil. lei (200 mil. euro), potrivit ultimelor calcule furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), bazate pe situaţia financiară actuală a asigurătorului controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea şi pe noile cerinţe de solva­bilitate şi capital Solvency II.

Iniţial, la momentul declanşării procedurii de redresare financiară din 2014, calculele indicau un necesar de capital de circa 400 mil. lei. Capitalul cerut de ASF, de 900 mil. lei, este practic de 41 de ori mai mare decât capitalul actual care ajunge abia la 22 mil. lei. Cu alte cuvinte, raportul cerut de ASF dintre primele subscrise şi capital ar fi ajuns la 1,5 dacă majorarea ar fi avut loc. Carpa­tica avea însă un raport prime-capital de 26, ceea ce înseamnă că vinde po­liţe cu o valoare de 26 de ori mai mare decât capitalul.

Situaţia Carpatica Asig s-a deteriorat însă în ultimii doi, deşi compania se afla într-un meca­nism menit să ducă la redresare şi la restabilirea in­dicatorilor de prudenţialitate. Deteriorarea situa­ţiei financiare a Carpatica Asig este recu­nos­cută şi de ASF, care într-un comentariu cu refe­­rire la indicatorii financiari a precizat că evo­luţia aces­tora „evidenţiază deteriorarea accen­tuată a situa­ţiei financiare a societăţii“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO