Bănci și Asigurări

În sfârşit: Rata neperformantelor din sistem s-a stabilizat în aprilie la 22,2%

În sfârşit: Rata neperformantelor din sistem s-a...

Autor: Razvan Voican

01.07.2014, 14:00 416

Îndelung aşteptata plafonare a ratei creditelor neperformante din sistemul bancar a prins contur în primele patru luni ale acestui an, în aprilie menţinându-se la 22,24%, după ce în martie se situase la 22,26%, potrivit datelor BNR.

Februarie 2014 rămâne astfel luna care a marcat un vârf istoric de 22,5% al ponderii neperformantelor.

Evoluţia ratei creditelor neperformante se temperase din a doua jumătate a anului trecut, un puseu apărând în T4 odată cu reclasificarea la cererea BNR a unor credite în regim de restructurare.

Stabilizarea ratei în prima parte a acestui an ar putea fi inclusiv semnalul revenirii producţiei de credite noi în lei. În luna mai creditul privat în moneda naţională a accelerat până la o creştere de 7% an la an, reprezentând cea mai alertă dinamică înregistrată în ultimii cinci ani, practic de la începutul crizei.

În acelaşi timp această stabilizare a ponderii neperformantelor este un bun punct de pornire pentru procesul de curăţare a bilanţurilor băncilor, conform recomandărilor BNR de provizionare integrală şi înregistrare în afara bilanţurilor a creditelor fără speranţă rezonabilă de recuperare.

Într-o primă etapă credite neperformante de circa 6 mld. lei ar urma să iasă din bilanţuri, urmând ca până la toamnă prin aplicarea tuturor paşilor gândiţi de BNR rata neperformantelor să coboare spre 13%.

Sistemul bancar avea la nivelul lunii martie o solvabilitate record pentru perioada de criză de 16,3% care ar permite recunoşterea de noi pierderi din credite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO