Bănci și Asigurări

Inca un pas pentru ca romanii sa poata obtine credite de la banci din Europa

29.12.2008, 00:00 52

Banca Nationala a inceput demersurile pentru semnarea "Memorandumului explicativ privind schimbul de informatii intre registrele de credit nationale" propus de Comisia Europeana, document pe baza caruia bancile europene vor putea verifica bonitatea clientilor din diferite tari membre, putand sa le ofere preturi si conditii mai bune la credite.

Nu exista insa un calendar ferm pentru finalizarea acestui proiect la nivelul UE.
Comisia a infiintat la inceputul anului un grup de lucru care sa identifice obstacolele legislative, administrative, de reglementare si de alta natura care impiedica schimbul de informatii de credit pe piata financiara europeana.

Neexistind o baza de date accesibila la nivel comunitar, un client din Romania – persoana fizica sau firma - care s-ar adresa unei banci europene care nu opereaza pe piata locala poate fi respins din start sau i se poate oferi credit la un cost foarte ridicat pentru simplul motiv ca bancii respective ii este dificil sa verifice istoricul de credit si bonitatea solicitantului.

Memorandumul care va fi semnat de BNR va permite schimbul de informatii intre registrele de credit care functioneaza in bancile centrale din Uniunea Europeana.

In cadrul Bancii Nationale opereaza Centrala Riscurilor Bancare, care monitorizeaza expunerile bancilor fata de un singur client mai mari de 20.000 de lei. Prin aceasta structura sunt stocate informatii referitoare la abaterile de la graficele de rambursare inregistrate de clienti ai bancilor in ultimii sapte ani.

In cazul in care solicita credit de la o banca straina, clientul va trebui sa-si dea acordul pentru a fi verificat in registrul de credit de la banca centrala din tara de origine.

Proiectul unei piete bancare unice in UE avanseaza foarte lent din cauza reglementarilor nationale diferite si a discrepantelor de dezvoltare intre sistemele bancare. Desi teoretic accesul la servicii financiare este liber in interiorul UE, dificultatea accesului la informatii de credit constituie o piedica importanta.

Discutiile intre experti vor continua la Bruxelles in ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO