Bănci și Asigurări

Încep bancherii să dea drumul la creditele pentru investiţii? Stocul creditelor în lei pentru investiţii a urcat cu 11% în noiembrie faţă de începutul lui 2016

Încep bancherii să dea drumul la creditele pentru...

Autor: Anelis Baciu

24.01.2017, 00:08 495

Stocul creditelor în lei acor­da­te de bănci companiilor pe termen lung (peste cinci ani) a urcat cu aproximativ 11% în perioada ianuarie-noiem­brie, până la 13,4 miliarde de lei, echi­valentul a 3 miliarde de euro, potrivit da­telor agregate de Banca Naţională.

De remarcat este creşterea mai sus­ţi­nută a stocului de credite în lunile oc­tom­brie şi noiembrie, cu circa 200 de mi­lioane de lei, res­pec­tiv 300 de mi­lioane de lei. De la în­ce­pu­tul anu­lui 2016 şi pâ­nă în no­iembrie sto­cul cre­ditelor cor­po­rate pen­tru in­ves­tiţii s-a ma­jo­rat cu 1,3 miliarde de lei.

Creditele noi to­ta­le (care includ şi finanţările pe ter­men scurt şi mediu) acordate com­pa­niilor de către bănci în această perioadă au cumulat circa 23 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că finanţările pentru investiţii reprezintă în continuare o parte destul de redusă din to­talul îm­pru­muturilor pentru com­pa­nii. Totuşi, dez­gheţarea creditului în lei pen­tru investiţii pe final de an este un sem­nal bun pentru economie şi un in­di­ciu că investiţiile ar putea creşte şi în pe­rioada următoare. O bună perioadă de timp compa­niile din România au fost reti­­cente în a accesa finanţări bancare, deşi dobânzile se aflau la minime isto­rice.

Dobânda medie pen­tru creditele con­trac­tate de com­panii ajunge în prezent la 3,7% pe an la lei.

Pentru între­prin­derile mici şi mijlocii (IMM) costul finan­ţării bancare este însă mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO