Bănci și Asigurări

Aşa a început şi la criza precedentă. Acum trei fonduri mari de real estate din Marea Britanie au oprit retragerile investitorilor pentru că nu pot să transforme ”mall-urile” deţinute în cash şi să dea banii înapoi

Aşa a început şi la criza precedentă. Acum trei...

Autor: Cristian Hostiuc

06.07.2016, 17:24 9412

Trei fonduri mari de investiţii în real-estate britanice au oprit retragerile investitorilor pentru că nu pot să lichidizeze peste noapte activele deţinute în mall-uri, clădiri de birouri sau spaţii comerciale.

M&G Investment, Aviva Investors şi Standard Life, societăţile care administrează aceste fonduri, au decis peste noapte să stopeze retragerile cerute de investitori, care de teama consecinţelor Brexitului, îşi vor banii înapoi.  Aceste decizii luate începând de luni au creat o undă de şoc pe pieţele financiare, punându-se problema câte fonduri nu vor putea să îşi onoreze retragerile în caz că investitorii vor să recurgă la acest lucru, scrie presa internaţională.

Aceste fonduri investeau în mall-uri, clădiri de bioruri sau spaţii comerciale, dar aceste active nu pot fi vândute peste noapte, dar acest lucru nu îi interesează pe investitori.

În 2007 trei fonduri de investiţii ale lui Bear Stearns au colapsat din cauza expunerilor pe produse subprime, respectiv nu puteau să îşi lichidizeze deţinerile pentru că nu existau cumpărători.

Brexitul a lovit din plin pieţele financiare din întreaga lume, întrucât foarte puţini credeau că britanicii vor vota pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Lira sterlină este la pământ, ajungând la un minim de 31 de ani, iar analiştii se aşteaptă ca trendul de scădere să continue.

Pieţele bursiere au tendinţe de scădere, chiar dacă pe parcurs mai sunt şedinţe de creştere. Investitorii, începând de la cei mici, până la giganţii din City sau de pe Wall Street, încearcă să îşi transforme în cash deţinerile pentru a se pregăti de vremuri grele.

”Riscul din sistem este foarte posibil să crească din cauza necesităţii fondurilor de investiţii de a-şi vinde în grabă activele”, a spus Michael Snapes, director de risc la PwC. ,

Aurul a crescut spectaculos după Brexit, iar petrolul a atins din nou 50 de dolari pe baril, ceea ce a revigorat acţiunile companiilor petroliere.

De o săptămână guvernatorul Băncii Angliei încearcă să liniştească pieţele anunţând relaxarea condiţiilor de finanţare pentru bănci, pentru a asigura lichiditatea în piaţă.

Sistemul financiar european începe să simtă din plin criza din Italia. 

“Întregul sistem bancar european este sub presiune” a declarant Smaghi pentru agenţia de ştiri financiare Bloomberg. Declaraţiile sale sunt importante, mai ales din prisma faptului că Smaghi a fost membru al board-ului Băncii Centrale Europene, fiind familiar cu marile dedesubturi din sistemul financiar continental.

Băncile italiene au în portofoliu credite neperformante în valoare de 360 miliarde euro, echivalentul a 16,75 % din PIB, de patru ori mai mult decât în 2008.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO