Bănci și Asigurări

Început de an la extreme. Cursul leu/euro atinge maximul anului, iar Robor coboară la un minim istoric

Început de an la extreme. Cursul leu/euro atinge maximul...

Autor: Liviu Popescu

13.01.2016, 00:00 305

Moneda naţională s-a depreciat ieri în faţa euro cu 0,14%, iar cursul a urcat la maximul acestui an, de 4,53 lei/euro. BNR mai anunţase o paritate atât de slabă pe 29 decembrie anul trecut. Leul a pierdut ieri teren şi în faţa dolarului înregistrând o depreciere de 0,55% faţă de şedinţa precedentă.

Astfel, cursul leu/dolar american a crescut ieri la aproape 4,18. „Cum îngrijorările privind China persistă, este greu de crezut că leul şi-ar putea reveni în zilele următoare, aşa cum anticipăm noi. Mai degrabă ar trebui să rămână în intervalul 4,51-4,54/euro şi se va afla sub presiuni de depreciere. Credem, de asemenea, că banca centrală ar trebui să tempereze orice presiuni semnificative de slăbire“, scriu analiştii de la ING Bank într-o notă de studiu.

Pe de altă parte, indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor în lei, şi-a continuat şi ieri tendinţa descendentă şi a scăzut la minimul istoric de 0,95% pe an. Ieri a fost a cincea şedinţă consecutivă în care Robor s-a aflat sub pragul de 1% pe an. Analiştii estimează că nivelul indicatorului va ajunge la 0,5-0,7% în prima jumătate a anului pentru ca ulterior să încheie 2016 la aproximativ 1,4% pe fondul normalizării situaţiei din piaţa monetară. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO