Bănci și Asigurări

Încetineşte creşterea datoriei publice

Încetineşte creşterea datoriei publice

Autor: Liviu Chiru

01.11.2010, 23:48 23

Datoria publică a sărit în august cu un miliard de lei, până laun nou vârf istoric de 179,3 miliarde de lei (42 mld. euro), însăritmul de creştere este mai mic decât în lunile anterioare.
De la începutul anului şi până la sfârşitul lui august, datoriapublică a urcat cu 32 de miliarde de lei (7,6 mld. euro), ceea ceînseamnă o medie lunară de patru miliarde de lei. În iulie, datoriaurcase cu 1,3 miliarde de lei.

Cu această creştere, datoria publică a ajuns la 35% din ProdusulIntern Brut, estimat pentru anul acesta la 511 miliarde de lei (120mld. euro). Deşi raportul rămâne încă departe de plafonul impus deTratatul de aderare la UE, de 60%, ritmul de creştere este însăsusţinut. În 2007, datoria reprezenta sub 20% din PIB, iar în 2008abia urca la 21%.
Reducerea ritmului de creştere a datoriei publice a venit înparalel cu atenuarea deficitului bugetar. Pe primele nouă lunideficitul statului a fost de 23,3 mld. lei (5,4 mld. euro),reprezentând 4,5% din PIB, cu circa un miliard de euro sub ţintastabilită cu FMI.
"În ceea ce priveşte consolidarea fiscală, fostul ministru alfinanţelor a declarat că România ar putea reuşi să atingă ţinta dedeficit de 6,8% din PIB de anul acesta doar creând arierate. Noisusţinem acest lucru de ceva timp, dar nu mai suntem la fel deconvinşi deoarece cele mai recente cifre ale execuţiei bugetarearată o îmbunătăţire", apreciază Nicolaie Alexandru-Chideşciuc,economistul-şef al ING Bank.

Pe primele nouă luni veniturile au înregistrat o creştere anuală cu3,6%, în special ca urmare a majorării TVA din vară, în timp cecheltuielile şi-au încetinit creşterea la 1,5%.

Datorie de 14,5 mld. euro pe termen scurt
Datoria pe termen scurt - scadenţe mai mici de un an - a ajuns înaugust la 61,9 miliarde de lei (14,5 mld. euro), marcând astfel ocreştere cu 20% de la începutul anului. Suma este apropiată devolumul datoriei pe termen lung, de 69 de miliarde de lei (16 mld.euro). Creşterea datoriei pe termen scurt reflectă situaţia de pepiaţa titlurilor de stat, unde Trezoreria s-a bazat pe maturităţilescurte pentru a atrage finanţări la costuri mai bune. Până în 2005,datoria pe termen lung era de circa patru ori mai mare decât cea petermen scurt. Raportul s-a deteriorat însă rapid din 2006, iar în2008 datoria pe termen scurt ajunsese chiar să o depăşească pe ceape termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO