Bănci și Asigurări

Includerea companiilor mari în schema de garantare a dus la majorarea depozitelor bancare garantate cu 30% în T4

Deponenţii garantaţi persoane fizice de­ţineau depozite eligibile în su­mă de 135 mld. lei în decembrie 2015

Deponenţii garantaţi persoane fizice de­ţineau depozite eligibile în su­mă de 135 mld. lei în decembrie 2015

Autor: Liviu Popescu

02.03.2016, 00:08 294

Depozitele garantate, adică cele care nu depăşesc pla­fonul de 100.000 de euro echi­valent în lei, ale per­soa­nelor fizice şi ale com­paniilor la cele 29 de bănci membre ale Fondului de Garan­ta­re a Depozitelor Bancare (FGDB) în­sumau 219 mld. lei la finele anului 2015, cu 26,5% peste nivelul înregistrat în luna septembrie a aceluiaşi an, po­tri­vit datelor Fondului. Spre com­paraţie, în septembrie 2015 aceste depo­zite erau de 173 mld. lei.

Creşterea a fost determinată ex­clu­siv de lărgirea sferei de garantare a de­pozitelor ca urmare a intrării în vi­goa­re, din 14 decembrie, a noii legis­laţii în do­meniul garantării depozitelor.

„În prezent, toţi deponenţii per­soa­ne fizice beneficiază de protecţia FGDB întru­cât prin noua lege au fost eliminate exclu­derile de la garantare ce pri­veau persoanele fi­zice care aveau cali­tate de administratori, di­rec­tori, mem­bri ai consiliului de su­praveghere, au­ditori, acţionari semnificativi ai insti­tuţiei de credit în cauză, precum şi mem­brii familiilor acestora“, menţio­nează re­prezentanţii FGDB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO