Bănci și Asigurări

Încrederea analiştilor financiari a scăzut semnificativ în mai, anticipând o reducere a ritmului creşterii economice

Încrederea analiştilor financiari a scăzut...

Autor: Răzvan Botea

26.06.2018, 00:05 211

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,58%.

Indicatorul de încredere macroe­cono­mică al CFA România a scăzut în mai faţă de aprilie cu 8 puncte, până la 41,5, în vreme ce, faţă de luna mai a anului trecut, a scăzut cu 21,5 puncte, potrivit sondajului pe luna mai publi­cat luni. Căderea este cauzată atât de „indicatorul condiţiilor curente”, cât şi de „indicatorul anticipaţiilor”.

„Opinia mea este că am prezis bine evoluţia economică. Exact când era la vârf, indicatorul a început să scadă, iar asta arată că economia încetineşte şi analiştii se aşteaptă ca, în continuare, să încetinească. Trebuie văzut şi contextul extern: se observă o criză pe unele dintre cele mai mari pieţe emergente, cum ar fi cea din Brazilia, Argentina, Venezuela sau Turcia, unde lira se depreciază puternic. Având probleme aceste mari pieţe emergente, este afectată şi piaţa românească”, a declarat pentru ZF Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Indicatorul de încredere macroeconomică are valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (în­cre­dere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza unor întrebări cu privire la: con­diţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţii (pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afa­ceri, piaţa muncii, evoluţia venitului perso­nal la nivel de economie şi evoluţia averii per­so­nale la nivel de economie). Printre factorii interni pentru care indica­to­rul de încredere ma­cro­economică a scăzut considerabil faţă de anul trecut se numără infla­ţia ridicată (cea mai ri­dicată din UE), dar şi deficitele în creştere cu care se confruntă Româ­nia.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro / leu, 90% dintre participanţi anticipează o de­pre­­ciere a leului în următoarele 12 luni. Ast­fel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru o­rizon­­tul de 6 luni este de 4,7046 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea me­­die a cursului anticipat este de 4,7603 lei/euro.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,58%.

Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 92,5%, si respectiv 87,5% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,45%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 5,03%. Ca urmare, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 ş reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO