Bănci și Asigurări

Indicatorul de încredere macreconomică în cădere liberă. Analiştii CFA anticipează în următoarele 12 luni o cotaţie de 4,74 lei pentru un euro, creşterea inflaţiei şi a dobânzilor

Indicatorul de încredere macreconomică în cădere...

Autor: Cristina Bellu

26.01.2018, 09:54 749

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut la valoarea de 41 puncte, cea mai mica valoare din aprilie 2013, fiind cu 3,1 puncte mai redusă decât valoarea consemnată în exerciţiul anterior, scăderea datorându-se în special componentei de anticipatii a indicatorului.

Astfel, indicatorul conditiilor curente s-a redus marginal, cu 0,7 puncte, până la valoarea de 59 puncte (cea mai redusa valoare din aprilie 2015), in timp ce indicatorul anticipatiilor a scazut cu 4,2 puncte pana la valoarea de 32 puncte (cea mai redusa valoare din octombrie 2012).

În ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 92% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala).

Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4.6998 (in crestere cu 107 pips fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior), in timp ce pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4.7428 (valoare in crestere cu 99 pips fata de cea inregistrata in luna anterioara).  

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2019/ianuarie 2018) a inregistrat o valoare medie de 3,75% (valoare mai mare cu 0,37 puncte procentuale fata de cea inregistrata in exercitiul anterior).

De asemenea, peste 97% dintre participanti anticipeaza o majorare a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni.

Sunt de remarcat (consistente cu anticipatiile de majorare a ratei inflatiei) anticipatiile de majoare a ratelor de dobanda la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 95%, si respectiv 92% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie.

Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,21% (comparativ cu o valoare de 3,25% inregistrata in exercitiul anterior), iar yield-ul la obligatiunile suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,48%, valoare relativ similara cu cea inregistrata in exercitiul anterior. Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt in continuare anticipate dobanzi real negative.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 reprezentand un indicator prin care doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor finaniari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO