Bănci și Asigurări

Indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut în iunie

Indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut în...
26.07.2016, 11:57 229

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut în luna iunie faţă de luna anterioară, înregistrând 58,5 puncte, în scădere cu 7,3 puncte. Scăderea s-a datorat ambelor sale componente.

Indicatorul condiţiilor curente a fost de 71,6 valoare, în scădere cu 5,5 puncte, iar indicatoruul anticipaţiilor a scăzut cu 8,3 puncte la valoarea de 51,9 puncte – cea mai mica valoare înregistrată începând din noiembrie 2014.

Analiştii anticipează pentru cursul de schimb euro/lei valori medii de 4,55 le/euro la şase luni, iar pentru orizontul de 12 luni de 4,53 lei.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2017/iulie 2016) a înregistrat o valoare mediană de 2%, în creştere cu 0,55% faţă de exerciţiul anterior.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi este folosit pentru a cuantifica anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul de încredere macro­economică are valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza unor întrebări cu privire la: condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile (pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie).

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. În prezent, CFA România are peste 180 de membri, care lucrează în bănci, în firme de asigurări, de firme de intermediere de valori mobiliare, de asset management, de fonduri de pensii sau de firme de consultanţă etc.

Vedeţi aici indexul de încredere macroeconomică

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO