Bănci și Asigurări

Indicele de dobândă ROBOR la şase luni continuă să crească uşor la 2,02%, în timp ce Robor la nouă luni sare la 2,08%

Indicele de dobândă ROBOR la şase luni continuă să...

Autor: Cristina Bellu

23.10.2017, 00:04 66

Indicele ROBOR la şase luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a crescut uşor vineri la 2,02%, de la 2,01%, cât a fost cotat joi, în timp ce ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,08%, de la 2,06%, valoarea înregistrată joi.

Indicele ROBOR la şase luni a sărit joi pragul de 2%, un nivel similar fiind  înregistrat ultima oară în ianuarie 2015, potrivit datelor BNR.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a stagnat şi vineri la 1,84%, nivel la care s-a menţinut de patru zile consecutive.

La începutul lunii septembrie ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an era de 0,87%. Ulterior, indicele a urcat constant, în contextul crizei de lichiditate de pe piaţă, până la 1,8% pe 3 octombrie, când BNR a intervenit plasând 9,3 mld. lei în piaţă. În următoarele zile ROBOR a oscilat între 1,78% şi 1,79%, dar ulterior a revenit pe creştere.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO