Bănci și Asigurări

​Indicele Robor a început să se mişte. Se va simiţi creşterea la rata creditelor?

​Indicele Robor a început să se mişte. Se va simiţi...

Autor: Anelis Baciu

26.10.2016, 13:37 5501

Indicatorul Robor la trei luni, în fucţie de care se calculează costul creditelor de retail în lei a crescut astăzi cu 0,03 puncte procentuale faţă de şedinţa de marţi, până la 0,72% pe an. Un nivel similar de 0,72% pe an a mai fost întregistrat la finalul lunii trecute. În luna octombrie Roborul a oscilat între 0,69 pe an şi 0,7%. Scăderea Robor a creat premise pentru ieftinirea creditelor, însă inversarea trendului ar putea duce la scumpirea împrumuturilor şi implicit a ratelor plătite la bănci.

Băncile calculează dobânda pentru un credit în lei cu dobândă variabilă în funcţie de nivelul Robor la trei luni la care adaugă o marjă de 2-3 puncte procentuale pentru creditele ipotecare în lei şi de 8-12 puncte procentuale pentru creditele de consum în lei.

Pentru creditele acordate prin programul Prima Casă, dobânda se calculează în funcţie de Robor la trei luni plus o marjă de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO