Bănci și Asigurări

Indicele Robor continuă să scadă uşor, la 1,78% pe scadenţa de trei luni

Indicele Robor continuă să scadă uşor, la 1,78% pe...

Autor: Roxana Rosu

05.10.2017, 11:08 8234

Indicele Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda va­ria­bilă, a continuat să scadă uşor şi astăzi, pentru a doua zi consecutiv, ajungând la 1,78%, de la 1,79% miercuri,  după creşteri semnificative în ultimele săptămâni.

În cazul indicelui Robor la şase luni, fo­losit în special în calculul dobânzilor la cre­ditele ipotecare, ziua de joi a adus o stagnare, la 1,87%.

Dobânzile pe piaţa interbancară au crescut foarte mult în luna septembrie şi la începutul lunii octombrie, urcând spre 2% în cazul scadenţelor scurte şi ajungând peste nivelul dobânzii-cheie pentru scadenţele de peste o lună. 

ROBOR la trei luni este dublu faţă de nivelul de la începutul anului.  La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an era de 0,87%.

Pentru a calma tensiunea din piaţa interbancară, BNR a decis marţi să injecteze în piaţă 9,35 mld. lei, nivel maxim după 2013. Banca centrală nu a mai făcut ope­ra­ţiuni repo (tranzacţii prin care băncile obţin lichi­ditate garantând cu anumite tipuri de cola­teral) din august 2015.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împru­mută între ele în lei. Ea se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.

Guvernatorul BNR susţine că i se pare mai mult sau mai puţin normală o mişcare a do­bânzilor în jurul ra­tei de politică mo­ne­ta­ră, în prezent de 1,75%, plus/minus 1,25 punc­te procen­tua­le.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO