Bănci și Asigurări

Inflaţia a crescut în decembrie, dar a rămas în continuare în teritoriu negativ. BNR avertizează: Riscurile şi incertitudinea asociate inflaţiei provin din politicile fiscale pe anul 2017

 Inflaţia a crescut în decembrie, dar a rămas în...

Autor: Ştefan Stan

07.02.2017, 16:23 388

Rata anuală a inflaţiei a crescut în decembrie 2016 până la -0,54%, de la -0,67% în luna anterioară, sub nivelul anticipat, potrivit unui anunţ al BNR. Această evoluţie s-a datorat integral revenirii în teritoriu pozitiv a dinamicii anuale a preţurilor combustibililor, al cărei impact a fost atenuat de cel al scăderii ratei anuale CORE2 ajustat, susţine banca Naţională.

Pe ansamblul trimestrului IV, rata anuală a inflaţiei a înregistrat o creştere marginală (-0,57 în luna septembrie), uşor inferioară aşteptărilor. Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat a atins 0,3 la sută la sfârşitul anului 2016, comparativ cu 0,6 la sută în septembrie.

Rata medie anuală a inflaţiei a continuat să îşi restrângă  valoarea negativă până la -1,5 la sută în decembrie 2016 (de la -1,7 la sută în septembrie), pe măsura diminuării impactului statistic al extinderii cotei reduse de TVA la toate produsele alimentare. În  mod similar, nivelul calculat pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a urcat la -1,1 la sută în decembrie 2016 faţă de -1,3 la sută în septembrie.

Decelerarea creşterii economice anuale în trimestrul III 2016, mai accentuată decât cea previzionată, a fost rezultatul încetinirii avansului cererii interne, pe seama temperării consumului gospodăriilor populaţiei şi a formării brute de capital fix. În condiţiile unei scăderi mult mai ample a dinamicii importurilor în raport cu cea a exporturilor de bunuri şi servicii, exportul net şi-a redus aproape complet contribuţia negativă la creşterea PIB real. Cele mai recente date statistice relevă menţinerea unei dinamici anuale robuste a volumului cifrei de afaceri din comerţ în primele luni ale trimestrului IV 2016 şi accelerarea ritmului anual de creştere a producţiei industriale, dar şi accentuarea declinului în construcţii.  Totodată, dinamica anuală a costurilor salariale unitare din industrie a rămas la niveluri înalte.

Condiţiile monetare reale şi-au păstrat caracterul stimulativ şi în luna ianuarie 2017. Randamentul mediu al depozitelor noi la termen s-a menţinut relativ constant în decembrie 2016, în timp ce rata medie a dobânzii la creditele noi acordate sectorului privat a coborât la un nou minim istoric. Creditul acordat sectorului privat a continuat să-şi accelereze creşterea în luna decembrie 2016, evoluţie susţinută şi de această dată de segmentul societăţilor nefinanciare. Ponderea în total a creditului în lei a continuat să se majoreze, ajungând la 57,2 la sută. Această evoluţie certifică o mai bună transmisie a politicii monetare, contribuind şi la atenuarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare.

În şedinţa de marţi, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia februarie 2017, ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. Scenariul de bază al prognozei reconfirmă perspectiva revenirii ratei anuale a inflaţiei în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, pe fondul epuizării impactului reducerii la 20 la sută a cotei standard a TVA. Palierul pe care rata anuală prognozată a inflaţiei se poziţionează este, însă, mai scăzut, iar creşterea ei ulterioară este relativ mai lentă, în principal ca urmare a noilor şocuri dezinflaţioniste pe partea ofertei survenite în intervalul noiembrie 2016 – februarie 2017. Acestea constau în scăderea tarifelor poliţelor RCA şi eliminarea taxelor nefiscale, ale căror efecte se alătură celor exercitate de reducerea la 19 la sută a cotei standard a TVA şi de eliminarea supraaccizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2017.

Traiectoria previzionată a ratei anuale a inflaţiei îşi păstrează profilul ascendent; astfel, ea reintră în interiorul intervalului ţintei staţionare spre finalul anului 2017, iar la începutul anului 2018 urcă în jumătatea superioară a acestui interval, la valori mai ridicate decât cele prognozate anterior.

Riscurile şi incertitudinile asociate perspectivei inflaţiei provin din mediul intern şi extern. Pe plan intern, acestea derivă, în principal, din conduita politicii fiscale şi a celei a veniturilor pe anul 2017. În plus, incertitudinile rămân şi în privinţa ajustărilor viitoare ale preţurilor administrate, dar şi în ceea ce priveşte evoluţia climatului general intern.

Pe plan extern, relevante rămân riscurile legate de creşterea economică în zona euro induse de incertitudinile politice asociate calendarului electoral al anului 2017 şi negocierilor pentru Brexit, divergenţa conduitei politicilor monetare ale principalelor bănci centrale din lume, precum şi de problemele sistemului bancar european.

În aceste condiţii şi pe baza datelor disponibile în prezent, CA al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Deciziile CA al BNR au ca scop asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Consiliul de administraţie reiterează că un mix echilibrat de politici macroeconomice şi progresul reformelor structurale sunt esenţiale pentru menţinerea unui cadru macroeconomic stabil şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse pe plan global.

BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional, fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru realizarea obiectivelor pe care le are.

Noul Raport trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 9 februarie 2017. Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul şedinţei de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 14 februarie 2017, la ora 15:00.

Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 aprilie 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO