Bănci și Asigurări

Inflaţie de -0,35%, în Europa. Banca centrală a Suediei a redus dobânda cheie la -0,35%, de teama deflaţiei şi a Greciei

Inflaţie de -0,35%, în Europa. Banca centrală a...

Autor: Anca Dumitrescu

02.07.2015, 15:47 222

Politica monetară a Riksbank a fost urmărită cu tot mai mare atenţie în ultimii ani, banca încercând să inverseze deflaţia care se instalează în Suedia.

Banca centrală a făcut referire la temerile că aprecierea coroanei ar putea să împiedice planurile de stimulare a inflaţiei printr-o monedă mai slabă.

Unii analişti sunt îngrijoraţi de efectele avute de nivelul scăzut al dobânzilor asupra economiei care, potrivit estimărilor Riksbank, ar urma să crească cu 2,9% în acest an.

Preţurile locuinţelor şi îndatorarea populaţiei au crescut în Suedia, dar şi în Danemarca şi Norvegia, unde dobânzile sunt tot la minime record, provocând temeri legate de posibila formare a unei bule speculative pe piaţa imobiliară.

Riksbank anticipează că va menţine dobânda cheie la nivelul de -0,35% în acest an şi a majorat un program limitat de suplimentare a lichidităţilor prin achiziţia unor obligaţiuni în valoare de 45 de miliarde de coroane (5 miliarde dolari) până la sfârşitul lui 2015.

Reducerea dobânzii de politică monetară a luat pieţele prin surprindere, majoritatea analiştilor anticipând o stagnare, luând în considerare datele economice solide din ultima perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO