Bănci și Asigurări

ING anticipează o operaţiune repo „mare“ lunea viitoare

ING anticipează o operaţiune repo „mare“ lunea...

Autor: Liviu Popescu

24.09.2015, 00:00 656

Analiştii ING se aşteaptă la o operaţiune repo de valori mari săptămâna viitoare, însă nu specifică în studiul de caz la ce valoare consideră aceştia că ar putea ajunge suma.

„În contextul plăţilor la buget de la sfârşitul săptămânii, randamentul implicit overnight s-ar putea îndrepta spre 2%, ceea ce înseamnă că am putea asista o operaţiune repo mare lunea viitoare“, scriu analiştii ING într-un raport. Cea mai recentă operaţiune repo organizată de BNR a avut loc pe 31 august, când instituţia a injectat lichiditate de 1,9 mld. lei, cel mai ridicat nivel al ultimelor cinci luni, unui număr de trei bănci participante.

Analiştii ING spuneau atunci că numărul băncilor care au luat parte la licitaţie sugerează că deficitul de lichiditate nu era unul sistemic şi ţinea mai degrabă de distribuţia neuniformă a lichidităţii. BNR a injectat lei într-un ritm săptămânal băncilor participante începând cu 30 iunie, termen la care ajungeau la scadenţă datorii ale Greciei către FMI, şi până pe 10 august, când a oprit seria de licitaţii repo timp de două săptămâni. Licitaţiile repo sunt tranzacţii prin care băncile primesc lichiditate pentru care garantează cu titluri de stat deţinute în portofoliu. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO