Bănci și Asigurări

ING Bank: PIB-ul României nu s-a prăbuşit chiar atât de rău în T2, dar recuperarea economică va fi de mai lungă durată

ING Bank: PIB-ul României nu s-a prăbuşit chiar atât...

Autor: Iulian Anghel

14.08.2020, 13:17 834

Scăderea economică din T2 faţă de T1, de 12,3%, este în linie cu aşteptările pieţei. Sunt date „uşor pozitive”, dar nu sunt suficiente pentru a modifica prognoza ING Bank România de contracţie a PIB de 5,5% în 2020, arată Valentin Tătaru, economist al băncii. Mai mult, prognoza de creştere din 2021 de 7,1% a fost redusă de ING România la 5,2%, din cauză că, spune Valentin Tătaru, revenirea economică pare mai de lună durată decât se aştepta.

INS a publicat astăzi datele-semnal ale evoluţiei produsului intern brut care arată că  economia a înregistrat în cel de-al doilea trimestru din acest an o scădere de 10,5%, faţă de perioada similară din 2019.

Comparativ cu T1/2020, produsul intern brut a fost în termeni reali mai mic cu 12,3%. În S1/2020, economia s-a contractat cu 4,7%, pe seria brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Toate componentele economiei – cu excepţia construcţiilor – au contribuit la evoluţia negativă a PIB, arată seriile lunare de date ale INS.

Valentin Tătaru remarcă, totuşi, că investiţiile totale s-au contractat cu mai puţin decât era de aşteptat, având în vedere accelerarea investiţiilor publice din acest an.

„Deşi datele PIB de astăzi nu au fost neapărat o surpriză pozitivă, ele confirmă un anumit grad de rezistenţă economică.”

Cu toate acestea, adaugă economistul, există semne că acest lucru ar putea conduce la o revenire mai plata în formă de „V”, ceea ce înseamnă că recuperarea ulterioară din al treilea şi al patrulea trimestru va fi mai lentă, mai cu seamă din cauza felului în care evoluează pandemia.

„Prin urmare, ne menţinem prognoza de creştere din acest an la  minus 5,5% şi reducem prognoza de creştere pentru 2021 de la 7,1% la 5,2% întrucât pare că recuperarea va fi mai de durată decât ne aşteptam iniţial.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO