Bănci și Asigurări

ING: Credem că amendamentul BNR de excludere a Prima casă din darea în plată ar putea fi aprobat în Camera Deputaţilor

ING: Credem că amendamentul BNR de excludere a Prima...

Autor: Liviu Popescu

01.03.2016, 11:41 1441

Economiştii de la ING Bank scriu într-o notă de studiu că în pofida faptului că parlamentarii au respins excluderea împrumuturilor Prima Casă de la aplicarea legii dării în plată, acest amendament ar pute fi aprobat în Camera Deputaţilor.

„Credem că acest amendament ar putea fi aprobat, în cele din urmă, în Camera Deputaţilor, care va avea ultimul cuvânt de spus. În concluzie, evoluţia pare favorabilă activelor locale, având în vedere că arată că PSD ar putea sprijini o variantă mai prietenoasă a legii (care ar include amendamentele propuse de BNR)”, menţionează ING.

Ieri seara, Senatul a aprobat in unanimitate legea dării în plată pentru creditele cu garanţie imobiliară acordate persoanelor fizice.

„Dar cu un amendament important susţinut (se pare) de PSD, care va limita acordarea legislaţiei la creditele mai mici de 150.000 euro. Acestea reprezintă peste 99% dupa numărul debitorilor. Aceştia manifestă o disciplină la plată mai bună, cu o rată a creditelor neperformante de circa 4,2% faţă de 27,7% pentru cei cu împrumuturi mai mari de 150.000 euro.”

Economiştii de la ING menţionează că un asemenea amendament ar trebui să reducă substanţial costurile potenţiale pentru bănci, dar ar limita şi potenţialul de abuzuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO