Bănci și Asigurări

ING: Criza politică din România ar putea duce cursul la 4,55 lei/euro

ING: Criza politică din România ar putea duce cursul la 4,55

Foto: Octav Ganea

Autor: Mediafax

05.07.2012, 14:28 938

Cursul de schimb ignoră de obicei politica românească, însă de această dată acapararea puterii de către USL este destul de serioasă pentru a pune presiune o perioadă mai lungă asupra cursului euro-leu, potrivit grupului bancar ING, care vede o apropiere rapidă de cotaţia 4,55 lei/euro.

"Politica românească, de o agitaţie recunoscută, tinde să fie ignorată ca zgomot de fundal, dar de această dată acapararea puterii de către USL este destul de serioasă pentru a conduce la o slăbiciune cu durată mai lungă a cursului euro-leu", se arată într-o notă de cercetare a ING.

Guvernul a fost, din fericire, foarte atent să evite comparaţiile cu Ungaria şi divergenţele avute de premierul Viktor Orban cu instituţiile internaţionale, scriu analiştii ING. Mai mult, ţinta de deficit bugetar pare să fi fost atinsă în prima jumătate a anului, în timp ce premierul Victor Ponta promite demiterea tuturor minştrilor care nu reuşesc să atingă obiectivele stabilite cu FMI.

Accelerarea paşilor către suspendarea preşedintelui s-a transpus deja într-o presiune de depreciere asupra leului, notează analiştii băncii.

Odată cu apropierea deciziei propriu-zise, va depinde de Banca Naţională a României (BNR) să stabilizeze leul, mai ales dacă decizia de joi a Băncii Centrale Europene se limitează doar la reducerea dobânzii de politică monetară anticipată de pieţele financiare.

"Estimarea noastră pe termen mediu, de 4,55 lei pe euro, devine realitate foarte rapid", se arată în notă.

Cursul de referinţă a continuat să crească joi şi a ajuns la 4,4796 lei/euro, atingând astfel un nou maxim istoric, în aşteptarea votului de vineri pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Paritatea este cu 0,81 bani peste nivelul de miercuri, când a fost înregistrat precedentul record, de 4,4715 lei/euro.

Cursul a început să crească încet încă din a doua parte a zilei de marţi, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL şi USL, şi miercuri a depăşit nivelul de 4,47 lei/euro, iar BNR a intervenit indirect în piaţă pentru a încetini deprecierea leului. Cotaţiile s-au apropiat miercuri chiar de 4,4800 lei/euro, după anunţul USL privind depunerea cererii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Ulterior, în a doua parte a şedinţei de miercuri piaţa s-a liniştit şi cursul a fluctuat în jurul nivelului de 4,4750 lei/euro.

Parlamentul s-a reunit, joi, în şedinţă comună, pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce dezbaterea şi votul asupra acestei solicitări urmează să aibă loc vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO