Bănci și Asigurări

ING: Mai mult de o treime dintre români ar renunţa complet la cash dacă ar avea această opţiune, peste media europeană

Autor: Roxana Rosu

27.04.2017, 12:14 1813

Unul din trei europeni (34%) ar renunţa complet la cash dacă ar avea această opţiune, iar ţările emergente sunt cel mai mult în favoarea unei economii fără cash, cu o pondere de 38% în România, arată sondajul ING International Survey – O societate fără cash.

Astfel, unul din cinci europeni (21%) arareori poartă la el bancnote sau monede, în timp ce  o treime (34%) ar alege să renunţe cu totul la cash dacă ar avea această opţiune. Ţările mai dezvoltate, precum Marea Britanie sau Olanda, au unele dintre cele mai sofisticate infrastructuri de plată digitală din lume şi, cu toate că apetitul locuitorilor de a renunţa la cash este considerabil, nu au reprezentat cele mai mari procente dintre ţările chestionate, acestea situându-se numai la 21%, respectiv 23%.

Pe de altă parte, în ţările emergente precum Turcia, Polonia şi România, unde tehnologia digitală de plăţi nu este atât de avansată, apetitul pentru o viaţă fără cash este considerabil mai mare (42%, 40%, respectiv 38%). Acest lucru poate sugera că dezvoltarea tehnologică, dar şi confortul pot fi factori importanţi în preferinţele consumatorilor.

La nivel european, studiul arată o scădere constantă în obiceiul de a utiliza bani lichizi, cu peste jumătate dintre respondenţi (54%) folosind mai puţin cash în ultimele 12 luni şi 78% dintre aceştia previzionând o scădere şi mai mare în următorul an.

Sondajul a fost  realizat în perioada 7-27 februarie 2017, care a chestionat aproape 15.000 de persoane din 15 ţări.

”Acum câteva decenii aproape toate cheltuielile se făceau folosind bani lichizi. Astăzi, noile metode de plată, precum cardurile contactless sau portofelele digitale, au determinat 50% dintre europeni să răspundă că s-ar simţi relaxaţi fără bani lichizi cel puţin o săptămână şi 29% sunt de părere că pot rezista pe un termen nedefinit”, arată sondajul.

Totodată, alternativele la plata cash au determinat 68% dintre respondenţi să aleagă să cumpere de la magazine care acceptă doar plăţi fără cash, în detrimentul celorlalte, dacă li se oferă această opţiune. 

„Pentru mulţi, cashul nu mai este prima opţiune. Zilele în care mergem la ATM pentru a avea suficienţi bani în weekend au trecut demult. Numărul plăţilor cu cardul sau chiar cu telefonul mobil cresc, fiind percepute ca alternative mai sigure. Cu toate acestea, sunt mici şansele ca banii fizici să dispară prea curând. Patru din cinci persoane declară că au folosit cash în ultimele trei zile. Oamenii încă preferă să simtă şi să vadă banii în mână”, a declarat Ian Bright, economist ING.

Pe de altă parte, chiar şi în ţări cu o tehnologie avansată de plăţi, majoritatea europenilor (88%) aleg tot bancnotele pentru plăţi cotidiene mici, cu o valoare până la echivalentul a 10 euro, cum ar fi o cafea, o gustare sau cheltuieli de transport.

Mai bine de o jumătate dintre respondenţi (57%) au în portofel echivalentul a 40 de euro şi 82% au folosit bancnote în ultimele trei zile.

În acelaşi timp, 55% dintre europeni cred că nivelul de securitate atunci când fac plăţi digitale este „ridicat” sau „foarte ridicat”. Numai 11% consideră că este „scăzut” sau „foarte scăzut”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO