Bănci și Asigurări

ING România anunţă că revine pe piaţa de capital, dar nu reia deocamdată serviciile de brokeraj destinate persoanelor fizice

ING România anunţă că revine pe piaţa de capital,...

Autor: Roxana Rosu

14.12.2017, 14:33 627

Revenirea ING România pe piaţa de capital se înscrie în mod firesc în strategia băncii de a oferi o gamă cât mai largă de servicii financiare pentru a sprijini în mod activ operaţiunile de zi cu zi, dar şi implementarea strategiilor şi planurilor de dezvoltare ale clienţilor  corporativi, a spune Mihaela Bîtu, Head of Wholesale Banking ING România, în condiţiile în care Bursa a anunţat la începutul săptămânii revenirea băncii ca operator de piaţă la BVB. 

ING îşi propune să redevină activă în intermedierea de oferte publice de obligaţiuni, în contextul consolidării universului instituţional local, al maturizării pieţei, cât şi a creşterii interesului companiilor în diversificarea surselor de finanţare, complementar faţă de clasica creditare bancară. Banca nu îşi propune, în acest stadiu, reluarea serviciilor de brokeraj destinate persoanelor fizice.

După o absenţă de 5 ani, ING România a decis să redevină participant la piaţa de capital locală. În urma hotărârii Consiliului Bursei de Valori Bucureşti din 11 decembrie 2017, s-a aprobat acordarea calităţii de Participant la sistemul de tranzacţionare al BVB pe piaţa reglementată la vedere şi înscrierea în Registrul Participanţilor pentru ING Bank N.V. Amsterdam Sucursala Bucureşti. 

”Chiar şi după decizia globală a grupului ING de a sista operaţiunile de brokeraj în anul 2012, ING România a menţinut calitatea de intermediar notificat ASF pentru prestarea de servicii de investiţii financiare. În perioada 1998 – 2012, ING a fost în mod constant un jucător de top pe piaţa locală de capital. Ne bucură revenirea noastră şi ne propunem să contribuim în mod activ la dezvoltarea în continuare a pieţei bursiere”, explică Mihaela Bîtu.

La rândul lui Alin Barbu, director general interimar al Bursei de Valori Bucureşti,a  salutat decizia băncii şi spune că ea vine într-un context în care piaţa de capital dă semne de efervescenţă. În acest an, la BVB s-au derulat patru oferte publice de acţiuni care au depăşit 270 de milioane de euro şi şapte emisiuni de obligaţiuni, atât în lei, cât şi în euro, care au însumat echivalentul a 820 de milioane de euro.

”Piaţa de capital românească este capabilă să absoarbă tranzacţii semnificative şi intrarea unui nou participant confirmă interesul pentru un segment de piaţă aflat în dezvoltare, cu atât mai mult cu cât, în premieră, din acest an este disponibilă şi decontarea în euro,” a declarat Alin Barbu.

ING Bank, a şasea bancă din piaţa locală după active, şi-a majorat portofoliul de credite cu 24% în intervalul ianuarie - septembrie din acest an, până la 21,1 miliarde de lei, banca ajungând la o cotă de piaţă de 8,9% pe creditare la finalul lunii septembrie. Rata de creştere a creditelor ING este de peste trei ori mai mare decât ritmul de creştere la nivel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO