Bănci și Asigurări

ING Romania intra in conservare

16.02.2009, 17:45 45

"Intram intr-o perioada de conservare, cuvantul de ordine fiind 'atentie la costuri'. Ne redimensionam activitatea pentru a putea traversa aceasta perioada, existand premise pentru surprize negative pe piata. In niciun caz nu ne mai punem problema cresterii activelor. Controlam doar costurile, pentru ca nimeni nu mai poate controla veniturile", afirma Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.

El spune ca grupul olandez nu are planuri de a inchide activitatea vreunei entitati din Romania, in conditiile in care acopera principalele segmente ale pietei financiare.
"Facem corectii, insa nu suntem panicati. Grupul va face niste optiuni strategice in functie de importanta pietelor, deciziile urmand sa fie facute publice in martie. Romania a fost considerata o prioritate pentru dezvoltarea activitatilor in Europa."
ING Group se afla in plin proces de ajustare pentru a face fata efectelor crizei financiare, dupa ce in 2008 a inregistrat o pierdere neta de un miliard de euro.
La sfarsitul anului trecut a primit un ajutor de 10 mld. euro de la guvernul olandez, iar in ianuarie anul acesta a obtinut garantarea unei mari parti din creditele neperformante. Din cauza scaderii rapide a activitatii de creditare, pe piata bancara romaneasca au aparut in ultimele luni temeri privind riscul unor disponibilizari. In decembrie, 300 de oameni au parasit industria, conform datelor BNR.
"Facem unele reduceri, dar nu masiv. Vizam cateva linii de business legate de piata de capital si de investment banking, unde activitatea a scazut", spune Negritoiu.
Cat priveste afacerile bancii in 2008, el afima ca a fost cel mai bun an de cand ING a intrat pe piata, rezultatele urmand a fi publicate la inceputul lui martie. ING Bank a inregistrat pe primul semestru o crestere a profitului net cu 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In 2007, profitul brut al bancii a fost de 22 de milioane de euro, dublu fata de anul precedent, in conditiile unor investitii substantiale in cresterea retelei si dezvoltarea sistemelor IT.
"Bancile pot face bani, nu avem o problema de profitabilitate, ci de predictibilitate pe termen mediu si lung, iar din aceasta cauza piata creditului sufera. Majoritatea institutiilor financiare se vor concentra pe controlul cat mai strict al costurilor, iar restrangerea activitatii va avea efecte negative in economie: pierderea locurilor de munca, reducerea veniturilor, scaderea consumului, recesiune."
Negritoiu afirma ca oprirea expansiunii la ING Bank survine intr-un moment in care cea mai mare parte a planului strategic a fost realizata - extinderea retelei teritoriale, dezvoltarea sistemelor de plati.
Principalul obiectiv strategic al olandezilor a fost conturarea profilului de banca universala si validarea modelului de business pentru retail bazat pe servicii electronice. Numarul unitatilor Self'Bank a trecut de 200, iar cel al sucursalelor pentru clientii corporate a ajuns la 35.
Seful ING sustine ca finantarea nu este o problema pentru ca liniile de credit primite de la banca-mama nu s-au restrans, insa sunt mai scumpe decat acum noua luni.
"Problema este nivelul expunerii, care trebuie evaluat in functie de risc. Profilul de risc in Romania s-a deteriorat, atat pe sectorul corporate, cat si la persoanele fizice, tara nu mai are rating de investment grade (risc scazut pentru investitori), iar in aceste conditii te astepti la scaderea expunerii. Scaderea activitatii economice atrage scaderea expunerii pentru ca nu mai poti finanta la acelasi nivel."
La nivelul bancii, raportul credite/depozite se situeaza la circa 95%, in conditiile in care la nivelul sistemului bancar a ajuns la 130% din cauza creditarii agresive din partea unor jucatori. Negritoiu spune ca ING concureaza pentru depozite doar pe segmentul de retail si doar pentru a-si pastra clientii, nu din cauza unor probleme de lichiditate.
"Am intrat in competitia pentru depozite de retail pentru ca ne indreptam spre un milion de clienti si nu-i putem frustra. Astfel, cream resurse pentru finantarea portofoliului de credite in lei. Pe sectorul corporate nu intram in cursa pentru atragerea de lichiditati pentru ca depozitele unei companii sunt pe termen scurt si azi sunt, maine nu mai sunt. Diferenta de resurse o cumparam de pe piata, chiar daca aceasta atrage nemultumirea unor clienti din cauza costului, insa asta e piata."

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO