Bănci și Asigurări

Instanţa a revocat controlul judiciar pe cauţiune pentru Dan Adamescu în dosarul prejudicierii Astra

Instanţa a revocat controlul judiciar pe cauţiune...

Autor: Claudiu Surmei

30.12.2016, 16:51 280

Măsura controlului judiciar pe cauţiune impusă pentru Dan Adamescu a fost revocată, vineri, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis contestaţia omului de afaceri. Cauţiunea fixată de procurori era de 40 milioane de lei. Decizia judecătorilor este definitivă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Dan Adamescu, în data de 21 decembrie 2016, pentru că ar fi prejudiciat SC Asigurare Reasigurare Astra SA cu suma de 800 de milioane de lei.

Potrivit procurorilor, "inculpatul Adamescu Dan Grigore, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare ASTRA SA, în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor".

Alături de Adamescu sunt judecaţi şi Angela Toncescu, fost preşedinte al CSA, Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi al CSA, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu Moldoveanu, membri ai CSA, Anabella Ruse, director în cadrul CSA, Marinela Nemeş, director în cadrul CSA, Carmen Ivan, tot director în cadrul CSA.

Potrivit DNA, aceştia l-ar fi ajutat pe omul de afaceri pentru ca, între 2011-2013, să "efectueze o serie de demersuri păguboase" pentru Astra, "cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei pieţei asigurărilor şi reasigurărilor". Procurorii susţin că astfel societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, cu o pagubă de 795.387.999 lei.

Dosarul a fost trimis pentru judecată la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de a menţine sechestrul asigurator de peste 857.000.000 de lei instituit asupra acţiunilor şi a părţilor sociale pe care Dan Adamescu le deţine la diferite firme. În acest caz, Astra s-a constituit parte civilă cu suma de 788.978.853,37 lei iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor cu suma de 714.089.825,66 lei.

Omul de afaceri Dan Adamescu este internat, în stare foarte gravă, la un spital privat din Capitală.

"El este în continuare în camera septică, i se face dializă, nu este nicio îmbunătăţire. Sora lui l-a văzut, dar nu mai pot intra rudele la el pentru că acea cameră este sterilă şi nimeni nu se poate apropia în afară de medici. Sora lui a cerut o vizită pentru luni, dar asta numai în cazul în care există îmbunătăţiri şi îl pot transfera la alt salon. Medicii sunt foarte rezervaţi. Ei fac tot ce pot. Nu ne-au zis că ar exista vreo mică şansă, au rămas rezervaţi, nu s-a schimbat nimic. Nu se ştie cât va mai sta în spital", a declarat pentru MEDIAFAX Adriana Constantinescu, nora lui Dan Adamescu.

Femeia declara pentru MEDIAFAX, pe 26 decembrie, că omul de afaceri "a venit cu nenumărare bacterii din închisoare".

La finele lunii noiembrie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au respins cererea de eliberare condiţionată depusă de Dan Adamescu astfel că acesta ar trebui să rămână în închisoare cel puţin până pe 19 februarie 2017, când poate depune o nouă solicitare de eliberare condiţionată, a stabilit instanţa.

Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, în luna mai, la patru ani şi patru luni de închisoare în dosarul în care era acuzat că a intervenit la judecători în dosare de insolvenţă, alături de el fiind condamnaţi şi patru magistraţi la pedepse cuprinse între 3,4 ani şi 12 ani şi două luni. El a fost găsit vinovat că le-a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO