Bănci și Asigurări

Interes record pe operaţiunile repo la BNR: 14 bănci au împrumutat 6 mld. lei, dar cererea a atins un vârf de 24,3 mld. lei

Interes record pe repo la BNR: 14 bănci au împrumutat 6 mld. lei, dar cererea a atins un vârf de 24,3 mld. lei

Autor: Monica Juganaru

12.11.2012, 14:49 968

Banca centrală a plafonat pentru a şasea săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo, însă limita a fost sabilită luni la 6 miliarde lei, de la 4 miliarde lei în ultimele două săptămâni.

Sumele licitate luni de bănci au atins cel mai ridicat nivel atins vreodată, potrivit statisticilor BNR, care oferă date din anul 2001.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate şi băncilor comerciale preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.

Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au coborât de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei şi, ulterior, la 4 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Un efect negativ al acestor plafonări este, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe.

Trezoreria statului au panificat pentru luni o licitaţie pentru certificate cu scadenţa la un an, prin care vrea să atragă 800 milioane lei.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 5,26% - 5,76% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, similare cu cele de vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO