Bănci și Asigurări

Intesa Sanpaolo a avut pierderi de 9 mil. euro

Intesa Sanpaolo a avut pierderi de 9 mil. euro

Italienii au îngheţat un plan de extindere agresivă în 2008, odată cu venirea crizei

Autor: Liviu Chiru

16.03.2011, 23:48 68

Intesa Sanpaolo Bank, filiala locală a unuia dintre grupurilefinanciare italiene de top, a înregistrat anul trecut o pierderenetă de 9 mil. euro, după ce încheiase anul 2009 pe zero.

Pierderea a fost determinată de cheltuielile mari cuprovizioanele, în condiţiile în care banca a reuşit să îşi majorezeanul trecut profitul operaţional (câştigul obţinut din operaţiunilecurente înainte de constituirea provizioanelor) cu 13%, până la 8mil. euro. România şi Ungaria au fost singurele pieţe externe pecare grupul italian a înregistrat pierderi.

Rezultatele publicate de grup sunt calculate conformstandardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS), careprevăd un tratament mai blând în privinţa creditelor neperformantedecât standardele româneşti de contabilitate. Reprezentanţii IntesaSanpaolo România nu au comentat aceste informaţii. În ciuda forţeifinanciare a grupului, Intesa Sanpaolo rămâne un jucător de taliemedie pe plan local, cu active de un miliard de euro la sfârşitulanului trecut. În decembrie 2009 activele băncii erau de 0,7 mld.euro. Banca a reuşit să îşi majoreze portofoliul de credite cupeste 30% anul trecut, ajungând la 0,8 miliarde de euro. Dintotalul portofoliului, credite de 0,7 miliarde de euro nuînregistrează probleme la plată, în timp ce în categoria credite"îndoielnice" sunt trecute finanţări de 64 mil. euro. La acestea seadaugă credite substandard şi restructurate de 32 mil. euro.

Soldul depozitelor atrase de la clientelă a urcat anul trecut dela 0,3 la 0,4 mld. euro.

În prezent Intesa trece printr-o schimbare a echipei demanagement, atât directorul executiv Nicola Calabro, cât şiadjunctul său Riccardo Parasporo preluând alte posturi în cadrulgrupului italian după ce şi-au încheiat man­datele la Bucureşti.Până acum italienii nu au numit un nou CEO. În prezent, banca estereprezentată de Armando Sala, director general adjunct responsabilde activitatea de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO