Bănci și Asigurări

Întreg mediul de business face front comun împotriva impozitului pe cifra de afaceri anunţat de guvern

Autor: Iulian Anghel

03.07.2017, 00:06 1367

Principalele organizaţii de business româneşti şi străine prezente pe piaţa locală resping cu vehemenţă măsurile fiscale anunţate de guvern în programul de guvernare, în principal măsura instituirii impozitului pe cifra de afaceri.

Reunite în „Coaliţia pentru Dezvoltarea României“ (CDR) aceste asociaţii – patronate şi camere de comerţ - acuză guvernul că nu le-a consultat în momentul în care a decis să schimbe paradigma fiscală prin renunţarea la cota unică şi introducerea impozitului pe cifra de afaceri pentru companii şi a impozitului pe venitul global (IVG) pentru persoane fizice, măsuri care, în opinia lor, vor inversa tren­dul de creştere economică înregistrat de câţiva ani încoace.

„Prin introducerea acestor măsuri se creează o sen­zaţie de criză şi panică. Aceste lucruri reflectă o disperare a guvernului vizând deficitul bugetar, cumva firească în condiţiile în care grilele de salarizare prevăd creşteri. Practic, senzaţia de ţară campioană a Uniunii Europene se transformă în senzaţia de ţară aflată în criză“, a susţinut, la sfârşitul săptămânii trecute, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Ro­mânia (AOAR) şi preşedinte al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. Potrivit Angelei Roşca, managing partner Taxhouse şi membru în conducerea Romanian Business Leaders (parte a CDR), măsurile anunţate de guvern produc un sentiment de panică şi criză: „Acestea arată incapacitatea autorităţilor române de a colecta un impozit modern, aşa cum se întâmplă în toate ţările dezvoltate şi în cele în curs de dezvoltare. Soluţia este să continuăm cu impozitul pe profit, să întărim capacitatea de control pe preţuri de transfer, pentru că este slăbită în ultimele şase luni. În loc să continuăm cu un impozit pe profit, ne întoarcem la un impozit al secolului al XIX-lea“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO