Bănci și Asigurări

Investiţiile străine au fost de 775 mil. euro în T1, nivel insuficient pentru a ridica economia

Investiţiile străine au fost de 775 mil. euro în T1,...
13.05.2016, 17:34 738

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 775 mil. euro în T1 2016, din care participaţiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, au fost de 1,062 mld. euro.

Creditele intra-grup au înregistrat o valoare netă negativă, de 287 mil. euro. Creditele intra-grup sunt finanţările acordate operaţiunilor din România de la centru. Valoarea negativă înseamnă rambursarea acestor finanţări acordate în trecut.

Investiţiile directe sunt destul de scăzute în România, chiar dacă în ultimii ani au fost într-o creştere uşoară. În perioada de boom investiţiile directe depăşeau 9 miliarde de euro pe an, pentru ca în criză să scadă la 2 mld. euro.  

În ultima perioadă investiţiile directe au crescut spre 3 mld. euro, nivel insuficient pentru a putea să ridice toată economia.

O bună parte din aceste investiţii se duc în zona de Vest a ţării, în Centru şi în zona Capitalei. În zona de Nord, investiţiile străine directe pot fi numărate pe degete şi aproape că nu au niciun impact asupra economiei locale, întrucât sunt prea mici.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO