Bănci și Asigurări

Investitorii români, americani şi britanici au cumpărat jumătate din bondurile de 1 mld. euro

Investitorii români, americani şi britanici au...

Autor: Claudia Medrega

30.09.2016, 00:07 1777

Investitorii din SUA şi Marea Britanie au subscris o treime din împrumutul de un miliard de euro cu scadenţa pe 12 ani luat de România de pe piaţa internaţională, dar bondurile au captat şi atenţia românilor, italienilor, germanilor şi austriecilor.

Investitorii americani au cumpărat cele mai multe titluri, respectiv 18%, cei din Marea Britanie au subscris 16% din bondurile româneşti în euro, în timp ce 17% le-a revenit investitorilor români, la fel ca şi celor italieni. Germanii şi austriecii au cumpărat doar 8% din bonduri. Obligaţiunile în euro lansate de Finanţe au stârnit şi interesul investitorilor din alte ţări din centrul şi estul Europei care au luat o felie de 7%.

În ceea ce priveşte distribuţia pe tipul de investitori, 70% din titlurile emise au fost preluate de manageri de fonduri, băncile au luat 17%, iar 9% au revenit companiilor de asigurare şi fondurilor de pensii, în timp ce diferenţa de 4% a ajuns la bănci centrale.

Emisiunea a fost realizată la cel mai scăzut cost aferent unui împrumut al statului român prin emitere de euroobligaţiuni, de doar 2,15%, mai redus cu 0,842% faţă de cel obţinut în luna mai. Oferta a fost suprasubscrisă de peste 2,5 ori, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Finanţelor.

Cu această emisiune a fost finalizat planul de finanţare externă aferent anului 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO