Bănci și Asigurări

Investitorii români au cumpărat 10% din bondurile în euro, iar germanii, austriecii şi britanicii au luat 40%

Investitorii români au cumpărat 10% din bondurile în...

Autor: Claudia Medrega

23.10.2014, 00:06 704

Investitorii din Germania, Austria şi Marea Britanie au subscris cumulat 41% din împrumutul de 1,5 miliarde de euro cu scadenţa la 10 ani luat de România de pe piaţa internaţională, iar românii au cumpărat 10% din emisiune. Obligaţiunile în euro au stârnit şi interesul unor investitori din Italia, Benelux, SUA sau Asia.

Şi la emisiunea anterioară de euro­obligaţiuni, de 1,25 mld. euro, pe 10 ani, lansată în luna aprilie a acestui an, investitorii bri­tanici, germani şi austrieci au cumpărat cele mai multe titluri româneşti.

Randamentele la care s-a împrumutat statul atât de pe pieţele externe, cât şi de pe piaţa internă au fost în scădere în ultimii ani, ajungând pentru unele scadenţe chiar la minime istorice. Dacă în aprilie costul de finanţare a fost de 3,7%, acum Ministerul Finanţelor a atras 1,5 miliarde de euro de pe pieţele externe la un cost mai mic de 3% pe an, în premieră.

În primăvara anului 2008 România se împrumuta pe 10 ani în euro la un randament de 6,8%.

Cererea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri a fost ridicată, oferta fiind suprasubscrisă de 2,5 ori, ceea ce a permis diminuarea randamentelor.

Portofoliul de obligaţiuni externe lansate de Ministerul Finanţelor a ajuns la pragul de 14 mld. euro, un volum record care a adus România pe radarele unei categorii mai largi de investitori şi a transformat-o în acelaşi timp într-un client căutat de marile bănci de investiţii. Obligaţiunile lansate de Ministerul Finanţelor pe pieţele externe care ajung la scadenţă în următorii zece ani au ajuns la 10,25 mld. euro şi 4,75 mld. dolari.

În ceea ce priveşte distribuţia pe tipuri de investitori, administratorii de fonduri au cum­părat peste 60% din titlurile lansate marţi, fondurile de pensii şi asigurătorii au luat 21%, la bănci au ajuns 13% din euro­obligaţiuni, iar băn­cilor centrale şi altor tipuri de investitori le-au revenit 4%, potrivit informaţiilor transmise de Guvern.

Obligaţiunile lansate în acest an pe pieţele externe cumulează circa 4,3 mld. euro.

România este în continuare dependentă de capitalurile străine atât pentru rostogolirea datoriei externe, cât şi pentru finanţarea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent

Prin împrumuturile externe realizate România şi-a acoperit în avans necesarul de finanţare externă planificat pentru acest an şi a prefinanţat parţial necesităţile de finanţare externă aferente anului 2015, consolidând nivelul rezervei financiare în valută. Înainte de această emisiune buffer-ul de valută era de circa 6,5 mld. euro.

În 2015 ajung la scadenţă eurobonduri de 1 mld. euro, iar în 2016, 2018 şi 2019 statul are de acoperit scadenţe de 1,5 mld. euro pe an, în contul sumelor atrase de pe pieţe. Pe lângă cele două emisiuni în euro din aprilie şi octombrie, Finanţele au mai emis la începutul acestui an pe pieţele financiare internaţionale bonduri în dolari pe 10 şi 30 de ani în valoare de 2 mld. dolari, la dobânzi de 5% şi respectiv 6,2%. A fost pentru prima dată când România a emis pe un asemenea termen de 30 de ani, până acum maturitatea maximă pentru titlurile în dolari fiind de 10 ani. Maturitatea de 30 de ani a fost până acum inaccesibilă din cauza primei prea mari solicitate de investitori şi a cererii slabe cauzate de neîncredere. Aceste împrumuturi ajung la scadenţă în 2024 şi respectiv 2044. Din piaţa internă Ministerul Finanţelor a împrumutat de la începutul anului 31,2 mld. lei şi 928,7 mil. euro prin vânzare de titluri de stat. În ultimii ani a crescut vizibil ponderea împrumuturilor în euro în structura datoriei publice a României. Dacă în 2008 ponderea împrumuturilor în euro era de 27,7%, anul trecut a sărit la peste 50%.

Necesarul brut de finanţare al României pentru anul 2015 s-a redus la aproximativ 50 mld. lei, 22-23% din această sumă putând fi asigurate de pe pieţele internaţionale, iar restul de pe piaţa internă, potrivit unui raport publicat de Erste Group Research.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO