Investitorii străini îşi îndreaptă radarele către Europa Centrală şi de Est. Patru giganţi au scos 2,5 miliarde de euro pentru achiziţii strategice în România, Turcia, Serbia şi Ungaria

22 feb 2016 Autor: Cristina Rosca

Patru giganţi străini, „responsabili“ pentru unele dintre cele mai mari tranzacţii de pe piaţa locală din ultimul an, au scos din buzunar circa 2,5 miliarde de euro în 2015 şi 2016 pentru a-şi întări poziţia în Europa Centrală şi de Est, arată o analiză a ZF pe baza unui raport al Euromoney.
 
Astfel, grupul financiar UniCredit, retailerul francez Carrefour, producătorul de lactate Lactalis şi fondul de investiţii Mid Europa Partners au investit în 2015-2016 circa un miliard de euro în achiziţii strategice din România şi alte circa 1,5 mld. euro în preluări de portofolii sau active din Turcia, Serbia şi Ungaria.
 
De departe cea mai importantă tranzacţie din România a fost preluarea participaţiei de 45% a omului de afaceri Ion Ţiriac în cadrul UniCredit Ţiriac Bank de către grupul italian UniCredit, mutare estimată la circa 700 de milioane de euro. Tranzacţia a fost inclusă în raportul Euromoney pentru 2015 pentru că a fost anun­ţată oficial anul trecut deşi s-a discutat despre ea încă din 2014. Această mutare strategică a italienilor a fost de altfel una dintre cele mai importante 20 din regiune după valoarea ei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.02.2016

 
Cuvinte cheie:
tranzactii
, achizitii
, serbia
, turcia
, romania
, ungaria
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide