Bănci și Asigurări

Ioana Mihai, BCR: E un moment oportun ca să alegi un credit ipotecar cu dobândă fixă pe o perioadă lungă

Autor: Roxana Rosu

15.01.2015, 09:15 2087
Nivelul ROBOR la 3 luni, indicatorul utilizat de bănci ca referinţă pentru costul creditelor în lei, este acum la un minim istoric, undeva la 2%, fiind un moment oportun pentru persoanele care iau împrumuturi pentru casă să aleagă o dobândă fixă pe o perioadă lungă, este de părere Ioana Mihai, şef al departamentului de credite garantate al BCR.
 
„Eu cred că ROBOR o să mai scadă un pic, apoi o să înceapă să crească, dar nu vor fi fluctuaţii semnificative anul acesta, el va fi undeva la 2%. La astfel de valori e momentul oportun să îţi fixezi dobânda. Sunt şanse mai mari ca acest indicator să crească pe viitor, decât să scadă. E deja foarte jos, unde să mai sca­dă?“, a declarat Ioana Mihai la ZF Live. Ea a adăugat că pentru clientul unui credit este foarte bine să ştie cât plăteşte lunar pe o perioadă de 10 ani pentru că poate să îşi facă nişte estimări de buget.
 
BCR a lansat recent creditul ipotecar cu dobândă fixă pe 10 ani, estimând ca 30% din volumul total al creditelor acordate de bancă să fie pe acest produs. Creditul are o dobândă de 5,95%, cu o marjă de 3,95%. Practic, la finalul perioadei fixe de 10 ani, clientul va avea o dobândă calculată din Robor la 3 luni plus marja de 3,95%.
 
Ea a precizat că banca lucrează în prezent la extinderea perioadei fixe, dar aşteaptă întâi reacţia clienţilor.
 
„În România a durat un pic mai mult să apară dobânzi fixe pe perioade lungi, în condiţiile în care în Occident există deja şi perioade fixe de 20-30 de ani. Este nevoie de predictabilitate pentru a putea lansa o astfel de ofertă.“
 
„Îţi trebuie gândire pe termen mediu şi lung, stabilitate economică pentru a face estimări. În ţările mai dezvoltate clienţii merg în primul rând pe dobânzi fixe şi vedem deja această tendinţă şi în România“, a spus Ioana Mihai.
 
BCR avea la finalul anului trecut un sold de peste 10 miliarde lei la creditele pentru locuinţe la persoane fizice, în creştere cu 70% faţă de 2013. Reprezentantul băncii spune însă că nu putem vorbi de un nou boom al creditării, ca în anii 2006-2007, pentru că atunci au fost alte condiţii în piaţă. Ceea ce se observă însă acum este tendinţa de a cumpăra o a doua locuinţă sau de a moderniza apartamentul deja deţinut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO