Bănci și Asigurări

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, despre creşterea economică record: Vine din consum şi important ar fi să se menţină, dar nu se va menţine dacă nu este sprijinită de investiţii

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, despre...

Autor: Iulian Anghel

16.05.2017, 16:31 4821

„Cifrele sunt mult peste aşteptări. Nu am altă explicaţie decât evoluţia consumului. Pe zona de investiţii suntem la un nivel foarte jos - în zona investiţiilor publice am fost în 2016 la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani şi nu există semnale că vom schimba ceva în acest an. Or, o creştere economică fără investiţii nu poate ţine multă vreme”, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România comentând datele Institutului Naţional de Statistică privind creşterea economica din T1.

Ionuţ Dumitru este un economist foarte sceptic când vine vorba despre stimularea economei prin consum.

INS a anunţat astăzi datele macroeconomice pentru trimestrul întâi care indică o crestere economică neanticipat de bună: 5,7%.

Dumitru nu crede însă că economia creşte pe partea „de formare” a PIB, ci pe cea de „utilizare” – altfel zis, consumăm, dar nu producem cât consumăm.

Datele privind factorii acestei creşteri economice – record al ultimilor 10 ani - vor fi anunţaţi de INS peste o luna.

Industria a crescut cu 7% în T1,  construcţiile au scăzut pe ansamblu cu 1,5%, dar segmentul rezidenţial a făcut excepţia: un plus de 56%.

Consumul a crescut cu 7%.

„Creşterea este din consum. Nu e bine când ai consum şi nimic investii”, crede Dumitru.

Investiţiile în econome au scăzut anul trecut cu 7%, an/an. Potrivit datelor Finanţelor, chelutuielile cu investiţiile statului au însemnat 3,9% din PIB (3,4% în statisticile Eurostat), cele mai mici din ultimii zece ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO