Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România şi preşedinte al Consiliului Fiscal: Trebuie să stopăm creşterea cheltuielilor. Bugetul trebuie repus pe bazele realităţii

10 aug 2017 Autor: Cristina Bellu

Guvernul trebuie să oprească creşterea cheltuielilor şi să aducă bugetul în parametrii realităţii, pentru a nu duce deficitul bugetar la 4% din PIB.

Majorarea proiecţiei de inflaţie la 1,9% pentru finalul acestui an, comunicată luni de BNR, nu reprezintă deocamdată un factor de îngrijorare spre deosebire de proiecţia făcută pentru perioada 2018- 2019, când se aşteaptă ca inflaţia să depăşescă 3%.

„Îngrijorarea din perspectiva inflaţiei nu este pentru anul acesta, ci pentru anii următori. Deja presiunile inflaţioniste se accentuează, lucru vizibil prin măsurile de inflaţie de bază. Presiunile inflaţioniste la care ar trebui să fim atenţi indică o presiune din partea cererii“, a spus Ionuţ Dumitru (desen), într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

Inflaţia scăzută din ultimii ani a fost determinată de scăderea TVA, lucru care care a ţinut-o în zona negativă, dar şi de faptul că importând bunuri din Uniunea Europeană al căror preţ a scăzut în ultimii ani, România a importat deflaţie, care a contribuit la rândul ei la menţinerea scăzută a nivelului inflaţiei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.08.2017

 
Cuvinte cheie:
crestere
, buget
, cheltuieli
, ionut dumitru
, economist
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide