Bănci și Asigurări

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România şi preşedinte al Consiliului Fiscal: Trebuie să stopăm creşterea cheltuielilor. Bugetul trebuie repus pe bazele realităţii

Ionuţ Dumitru

Ionuţ Dumitru

Autor: Cristina Bellu

10.08.2017, 00:05 841

Guvernul trebuie să oprească creşterea cheltuielilor şi să aducă bugetul în parametrii realităţii, pentru a nu duce deficitul bugetar la 4% din PIB.

Majorarea proiecţiei de inflaţie la 1,9% pentru finalul acestui an, comunicată luni de BNR, nu reprezintă deocamdată un factor de îngrijorare spre deosebire de proiecţia făcută pentru perioada 2018- 2019, când se aşteaptă ca inflaţia să depăşescă 3%.

„Îngrijorarea din perspectiva inflaţiei nu este pentru anul acesta, ci pentru anii următori. Deja presiunile inflaţioniste se accentuează, lucru vizibil prin măsurile de inflaţie de bază. Presiunile inflaţioniste la care ar trebui să fim atenţi indică o presiune din partea cererii“, a spus Ionuţ Dumitru (desen), într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

Inflaţia scăzută din ultimii ani a fost determinată de scăderea TVA, lucru care care a ţinut-o în zona negativă, dar şi de faptul că importând bunuri din Uniunea Europeană al căror preţ a scăzut în ultimii ani, România a importat deflaţie, care a contribuit la rândul ei la menţinerea scăzută a nivelului inflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO