Bănci și Asigurări

Ipotecarele au crescut în februarie şi au depăşit pragul de 10 mld. lei. Creditele de consum, un pas înapoi

Ipotecarele au crescut în februarie şi au depăşit...

Autor: Liviu Popescu

27.03.2015, 19:59 415

Creditele în lei pentru achiziţia de locuinţe au depăşit în februarie pragul de 10 mld. lei (2,3 mld. euro), crescând cu aproximativ 300 mil. lei faţă de ianuarie 2015, iar comparativ cu nivelul din a doua lună a anului trecut, ipotecarele în lei aproape s-au triplat.

Pe de altă parte, creditele de consum acordate în monedă naţională populaţiei, inclusiv cardurile de credit şi liniile de descoperit de cont, însumau la finele lunii feburarie aproximativ 30 mld. lei (echivalentul a 7 mld. euro), în scădere cu 100 mil. lei faţă de nivelul înregistrat în prima lună a anului, potrivit datelor BNR.

„Programul Prima casă joacă un rol determinant în zona creditelor ipotecare. Mai mult de 80% din credite sunt acordate prin acest program. Diferenţa majoră între acest program şi creditele standard nu mai rezidă în dobândă, ci în procentul care reprezintă avansul“, spune Cătălin Munteanu, director executiv aria persoane fizice în cadrul Raiffeisen Bank. La începutul acestui an, BNR a schimbat metodologia de calcul şi a inclus la creditele de consum şi liniile de finanţare acordate pe carduri de credit şi prin facilităţile de tip overdraft, trecute anterior în categoria „credite pentru alte scopuri“.

Volumul de credite acordate pentru achiziţia de locuinţe a crescut de aproape şase ori în ultimii doi ani ca efect al scăderii dobânzilor şi al trecerii programului guvernamental Prima casă, prin care băncile vând credite imobiliare garantate de stat, exclusiv la varianta în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO