Bănci și Asigurări

Ipotecarele noi au scăzut cu 2% faţă de 2016, în pofida avertizărilor alarmante de supraîncălzire

Ipotecarele noi au scăzut cu 2% faţă de 2016, în...

Autor: Anelis Baciu

20.10.2017, 00:07 2363

Băncile au acordat ipotecare noi în lei în valoare de 7,9 miliarde de lei în in­ter­valul ianuarie-august din acest an, ce­ea ce înseamnă o scă­de­re de 2% faţă de ace­eaşi perioadă a anu­lui trecut, ara­tă calculele ZF pe baza datelor BNR.

În pofida sem­na­lelor alarmante privind supra­încăl­zirea creditării ipo­te­­­care, statistica ara­tă că nivelul cre­di­tării noi din primele opt luni ale acestui an este depăşit de ni­velul din aceeaşi pe­rioadă a anului trecut, când a fost în­re­gistrat un volum de ipotecare noi în valoare de peste 8,1 mld. lei.

Aproape jumătate din totalul cre­di­telor ipotecare din primele opt luni din 2017 au fost acordate în lunile iunie, iulie şi august. În iunie au fost aprobate fi­nanţări pentru achiziţia de locuinţe în valoare de 1,5 mld. lei, în timp ce volu­mul creditelor ipote­ca­re acordate în lu­na iulie a trecut de 1,3 mld. lei. În au­gust se vede însă un de­clin al finanţărilor cau­zat cel mai pro­babil de epuizarea fon­durilor Prima ca­să. Totoda­tă, este de aşteptat ca în lu­nile ce urmează volu­mul ipo­teca­relor noi să se diminueze, ceea ce în­seam­nă că potenţialul maxim al cre­­di­tării în acest an a fost atins în luna iunie.

 

Efectele programului Prima casă

Producţia nouă de credite ipotecare a fost susţinută în ultimii ani în principal de împrumuturile acordate prin programul guvernamental Prima casă. Aproximativ două treimi din stocul de credite ipotecare sunt generate de finanţările Prima casă care cumulează peste 33 mld. lei, echivalentul a 4,5% din PIB, potrivit BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO