Bănci și Asigurări

Isărescu a participat la reuniunea Ecofin la care s-a agreat modificarea tratatului UE pentru realizarea uniunii bancare

Isărescu a participat la reuniunea Ecofin la care s-a...

Autor: Claudia Medrega

14.04.2013, 18:58 1141

Statele non-euro care vor participa la Mecanismul unic de supraveghere - primul pilon în proiectul Uniunii Bancare – vor avea un tratament egal, iar atribuţiile Băncii Centrale Europene privind supravegherea vor fi delimitate de cele privind politica monetară, tratatul UE urmând să fie modificat.

Aceaste decizii au fost luate la reuniunea informală a Consiliului miniştrilor de finanţe Ecofin, desfăşurată în perioada 12-13 aprilie, la Dublin. La reuniune au participat şi guvernatorii băncilor centrale din statele membre ale UE. România a fost reprezentată de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, şi Liviu Voinea, ministrul bugetului.

“Miniştrii au discutat şi agreat o declaraţie privind modificarea Tratatului UE în sensul asigurării unui tratament egal statelor non-euro care vor participa la Mecanismul unic de supraveghere şi pentru asigurarea separării atribuţiilor BCE privind supravegherea şi politica monetară. România a susţinut această declaraţie care a fost iniţiată de Germania, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Finanţelor.

Proiectul Comisiei Europene, care prevede consolidarea la nivelul Băncii Centrale Europene a responsabilităţii de supraveghere pentru circa 6.000 de bănci din zona euro, a provocat discuţii aprinse între miniştrii europeni de finanţe. Unul dintre punctele de fricţiune a fost legătura dintre cele 17 state membre în zona euro şi cele zece din afara uniunii monetare, întrucât cele din urmă ar fi private de dreptul de vot în viitorul consiliu de supraveghere al BCE. În România băncile din zona euro deţin o pondere de aproximativ 70% din sistemul bancar.

Consiliul Ecofin a mai discutat şi soluţii de promovare a creşterii economice în Europa şi opţiunile de finanţare pe termen lung pentru atingerea acestui obiectiv.

În plan fiscal, miniştrii au analizat combaterea fraudei şi evaziunii fiscale şi asigurarea transparenţei fiscale. Voinea a arătat că România susţine demersurile pentru lupta împotriva fraudei şi evaziunii fiscale şi a exprimat disponibilitatea României de a se alătura proiectului pilot privind schimbul de informaţii fiscale iniţiat de Germania, Franţa, Italia, Spania si Marea Britanie. De asemenea, ministrul bugetului a reiterat necesitatea finalizării rapide a pachetului privind mecanismul de reacţie rapidă şi mecanismul taxării inverse.

Consiliul Ecofin a recomandat continuarea angajamentelor asumate de Portugalia şi Irlanda în cadrul programelor de finanţare. Miniştrii au agreat de principiu extinderea, cu 7 ani, a scadenţelor de rambusare a creditelor pentru cele două ţări, în condiţiile implementării cu succes a programelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO